Türkçe, Kosova'nın kuzeyindeki Mitrovica'da resmi dil oldu

Kosova'nın kuzeyinde Sırpların çoğunluğunun yaşadığı Kuzey Mitrovica Belediyesi meclis oturumunda, Kosova Türk Demokrat Partisi (KDTP) Milletvekili Enis Kervan'ın Türkçenin dil olarak kabul edilmesi yönünde hazırladığı karar taslağı açıklandı. “resmi dil” oy çokluğuyla kabul edildi.

KDTP Milletvekili Kervan, karar taslağının kabul edilmesiyle Kosova'nın çok etnikli ve çok kültürlü bir devlet olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını söyledi.

Kosova'da yüzyıllardır geleneksel olarak Türkçe konuşulduğunu belirten Kervan, “Bugün Türkçemiz oy çokluğuyla resmileşti.” dedi.


Ülkede 50 bin kişi ana dilinin yanı sıra Türkçe de konuşuyor.

Türkçe şu anda Kosova'nın Prizren ve Mamuşa belediyelerinde “resmi dil” statüsünde, Priştine, Gilan, Vycitirin ve Güney Mitrovica belediyelerinde ise “resmi kullanımda dil” statüsündedir.

Kosova yasalarına göre, belediye sınırları içerisinde geleneksel olarak konuşulan bir dil, temsil oranına bakılmaksızın “resmi kullanım dili” statüsüne sahip olabilir. Söz konusu statü, Belediyenin yetki alanlarında resmi bir dil kullanılmasını gerektirmemektedir.

Kosova'da 2011 yılında yapılan son nüfus sayımı sonuçlarına göre ülkede toplam 18 bin 738 Türk yaşıyor, 50 bin civarında kişi ise ana dilinin yanı sıra Türkçe konuşuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir