Yapay zeka sayesinde doktorlar hastalarıyla daha fazla vakit geçirebilecek

İsveçli ve İsviçreli araştırmacılar, Chat GPT ile insan gücünü hız ve tutarlılık açısından karşılaştıran 6 vaka üzerinde bir pilot çalışma gerçekleştirdi.

Araştırmaya göre 2 ortopedi cerrahının hazırladığı hayali vakalara ait hastane çıkış belgeleri doktorlar ve Chat GPT tarafından derlendi.

Raporlar 15 sektör uzmanından oluşan bir panele sunuldu.

Uzmanlar raporlar arasındaki farkı ayırt edemese de doktorların manuel olarak hazırlanan her rapor için ortalama 27,8 dakika harcadığı, Chat GPT'nin ise benzer kalitede bir rapor oluşturmasının ortalama 2,9 dakika sürdüğü belirlendi.


“Doktorlar hastalarıyla daha fazla vakit geçirebilecek”

İsviçre'deki Uppsala Üniversite Hastanesi'nde ortopedi doktoru olarak çalışan Cyrus Broden, Chat GPT'nin hazırladığı notların kalite açısından genel olarak insan eliyle hazırlanan notlara benzediğini ancak yapay zekanın insandan yaklaşık 10 kat daha hızlı olduğunu söyledi.

Broden, 1000 gerçek hastanın tıbbi kayıtlarını içeren daha kapsamlı bir yapay zeka testi üzerinde çalışmaya başladığını söyledi.

Doktorların üzerindeki bürokratik yükün aşırı olduğuna dikkat çeken Broden, “Yapay zekadaki ilerlemeler sayesinde sağlık çalışanlarının üzerindeki idari yükün azaltılmasına yönelik fırsatlar var. Bu sayede doktorlar hastalarına daha fazla zaman ayırabilecek” dedi. Dedi.

Araştırma makalesi “Acta Orthopaedica” dergisinde yayınlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir