Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Fukushima'daki atık su deşarjını ikinci kez denetledi

Amerika Birleşik Devletleri, Güney Kore ve Çin'in de aralarında bulunduğu çeşitli ülkelerden uzmanlardan oluşan IAEA heyeti, Japonya'daki temasları kapsamında Fukushima Dai-ichi'de devam eden atık su deşarjını inceledi.

Söz konusu denetim, atık su tahliyesinin başladığı Ağustos 2023'ten sonra yapılan ikinci denetim olarak kayıtlara geçti.

UAEA heyeti yaptığı açıklamada, 4 günlük incelemenin ardından atık suyun okyanusa boşaltımının “planlandığı gibi ilerlediğinin” doğrulandığını söyledi.

Denetimin ana bulguları 2024 yılının sonuna doğru uluslararası kamuoyunun bilgisine sunulacak.

Japonya Dışişleri Bakanlığı'nın UAEA heyetinin gezisine ilişkin açıklamasında, hükümetin atık su durumuyla ilgili olarak “UAEA ile yakın işbirliği içinde hem yurt içinde hem de uluslararası alanda” işbirliğine devam edeceği belirtildi.

Heyet temsilcisi Gustavo Caruso, tahliyenin yerinde gözetiminin öneminden bahsetti: “Bu bağımsız, objektif ve bilime dayalı yaklaşım, Japonya'da ve başka yerlerde güven inşa edilmesine yardımcı olacaktır.” dedi.

Heyet, Japonya gezisi kapsamında Japonya Dışişleri ve Sanayi Bakanlığı yetkilileri ve Tokyo'daki enerji santrali işletmecisi Tokyo Electric Power'ın (TEPCO) temsilcileriyle bir araya gelerek fikir alışverişinde bulundu.


Son tahliye durumu

TEPCO'nun açıklamasına göre, 31 Mart 2024'te sona eren 2023 mali yılında Pasifik Okyanusu'na 4 farklı aşamada toplam 31 bin 200 ton atık su deşarj edildi.

2023 yılında gerçekleştirilen aşamaların ilki 24 Ağustos-11 Eylül, ikincisi 5-23 Ekim, üçüncüsü 2-20 Kasım ve dördüncüsü 28 Şubat-17 Mart tarihlerini kapsıyordu.

TEPCO, 1 Nisan'da başlayacak olan 2024 mali yılının ilk atık su deşarj aşamasını 19 Nisan – 7 Mayıs tarihleri ​​arasında gerçekleştiriyor. Bu aşamada 7.800 ton atık su deşarj edilecektir.

İşletmeci şirket, 31 Mart 2025'te sona eren 2024 mali yılı boyunca 7 deşarj aşamasında toplam 54.600 ton atık suyun deşarj edilmesini bekliyor.


atık su deşarjı

TEPCO, 2023 yılının Ağustos ayında santralden radyoaktif atık su tahliyesine başladı. Atık su, deniz altına inşa edilen bir tünel aracılığıyla kıyıdan 1 kilometre uzaktan deşarj ediliyor.

Santralin reaktörlerini soğutmaya yarayan saf suda oluşan radyoaktif maddeler, Gelişmiş Sıvı İşleme Sistemi (ALPS) sayesinde trityum maddesi hariç ayrıştırılıyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), Temmuz 2023'teki nihai raporunda, Japonya'nın atık su deşarj planının uluslararası güvenlik standartlarıyla uyumlu olduğunu duyurdu.

Japonya'da 2011 yılında meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen tsunami nedeniyle santralin reaktöründe meydana gelen nükleer erimeler havaya karışmış ve santralin çevresi tahliye bölgesi ilan edilmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir