Küresel Piyasalar Pozitifliğini Sürdürüyor – Son Haberler

Dünyanın önde gelen merkez bankalarının faiz indirimlerinin zamanlamasına ilişkin belirsizlik devam ederken, ABD'de bugün açıklanacak gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) verilerinin yanı sıra Fed Başkanı Powell'ın açıklamaları ve yarından gelecek sinyaller açıklanacak. Bankanın enflasyon göstergesi olarak kabul ettiği kişisel tüketim harcamalarının piyasaların yönüne etki etmesi bekleniyor.

ABD büyüme verilerinin piyasalardaki oynaklığı artırabileceğini söyleyen analistler, ülkenin GSYH'sinin 4. çeyrekte %3,2 oranında artmasının beklendiğini bildirdi.

Analistler, ABD'de ekonomik aktivitenin güçlü kalmasının Fed'in politika alanını sınırladığını ve bunun Fed yetkililerinin sözlü yönlendirmelerine de yansıdığını söyledi.

Dün piyasaların kapanmasının ardından açıklama yapan Fed yönetim kurulu üyesi Christopher Waller, faiz indirimi konusunda acele edilmediğini ve faiz indiriminden önce “en az birkaç ay daha iyi enflasyon verileri” görmek istediğini söyledi.

Waller'in açıklamalarının ardından para piyasası fiyatlamalarında Fed'in Haziran ayında ilk faiz indirimine gitme ihtimali %64'e düştü.

Ayrıca, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), dün ABD'nin uzun vadeli kredi notunu “AA+”, kısa vadeli kredi notunu ise “A-1+” olarak teyit ederken, kredi notunun görünümünü de korudu. “istikrarlı” olarak.

Bu gelişmelerin ardından ABD 10 yıllık tahvil faizleri 2 baz puan yükselerek günü %4,21 seviyesinde kapatırken, ons altının fiyatı üst üste dördüncü yükseliş trendinde 2.195 dolardan alıcı buldu.

Dün günü %0,1 artışla 104,4 seviyesinde tamamlayan dolar endeksi, şu anda önceki kapanışına göre %0,1 düşüşle 104,3 seviyesinde bulunuyor.

Ukrayna'nın Rus petrol sahalarına saldırısı petrol arzı endişelerini artırırken, Brent ham petrolünün varil fiyatı dün %0,5 artışla günü 85,6 dolardan tamamladı. Yeni günde Brent petrolün varil fiyatı önceki kapanışın hemen altında seyrediyor.

Öte yandan e-ticaret devi Amazon, yapay zeka şirketi Anthropic'e 2,75 milyar dolar daha yatırım yaparak şirketteki toplam yatırımını 4 milyar dolara çıkardı.

Makroekonomik veriler ve Fed yetkililerinin sözlü göstergelerinden oluşan yoğun programın bugün de yatırımcıların ilgi odağı olmayı sürdürdüğünü belirten analistler, yarın ABD başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde piyasaların tatil nedeniyle kapalı olacağını hatırlattı.

Dün New York Borsası'nda Nasdaq endeksi yüzde 0,51, S&P 500 endeksi yüzde 0,86 ve Dow Jones endeksi yüzde 1,22 arttı. ABD'de endeks vadeli kontratları güne olumlu başladı.


Avrupa

Dün Avrupa borsalarında olumlu bir seyir hakimken, bugün gözler İngiltere'deki büyüme verilerine çevrildi.

İsviçre Merkez Bankası'nın geçen hafta faiz oranlarını düşürmesinin ardından uzlaşmacı rehberliğin bölge genelinde güç kazanması dikkat çekici olsa da, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu üyesi Piero Cipollone dün yaptığı açıklamada, faiz indirimi için çok uzun süre beklemenin gerektiğini söyledi. Faiz oranlarının zaten zayıf olan ekonomik büyüme ortamında risk oluşturduğunu ve böyle bir risk yaratabileceğini söyledi.

Cipollone'un açıklamalarının ardından para piyasalarında ECB'nin haziran ayında faiz indirimi yapma ihtimali yüzde 85'e yükselirken, İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) büyüme verileri açıklanmadan aynı dönemde faiz indirimi yapma ihtimali de yüzde 85'e yükseldi. Haziran ayında ülke fiyatının %76 olduğu açıklandı.

Dün İngiltere'de FTSE 100 endeksi %0,01, İtalya'da MIB 30 endeksi %0,21, Almanya'da DAX 40 endeksi %0,50 ve Fransa'da CAC endeksi 40 %0,25 arttı. Avrupa'da endeks vadeli kontratları güne olumlu başladı.


Asya

Asya borsalarında karışık eğilimler ortaya çıkarken, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) son toplantısının tutanakları, yetkililerin gelecekteki faiz artışlarına temkinli yaklaşmayı düşündüklerini ortaya koydu.

Bu gelişmenin ardından Japon borsaları üzerinde satış baskısı artarken, dolar/yen paritesi yatay seyrini sürdürdü.

Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki dün şunları söyledi: “Piyasa hareketlerini dikkate alarak döviz kurunu istikrara kavuşturmak için olası önlemleri alacağız.” dedi.

Öte yandan Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamaya göre, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Forum vesilesiyle ABD iş, stratejik ve akademik dünyasının temsilcilerinden oluşan heyetle başkent Pekin'de bir araya geldi. Çin Kalkınması Pekin'de düzenlendi. haftanın başı.

Xi'nin, ABD ve Çin'in, birbirlerinin kalkınma haklarına saygı göstererek, hem ülkelere hem de dünyaya fayda sağlayacak iş birliği için birlikte çalışması gerektiği mesajını verdiği bildirildi.

Kapanışa doğru Japonya'da Nikkei 225 endeksi %1,3, Güney Kore'de Kospi endeksi %0,3 düşerken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi %1,1 ve Hong Kong Hang Seng Endeksi %1,9 oranında değer kazandı.

Dün dalgalı bir seyir izleyen İstanbul Menkul Kıymetler Borsası BIST 100 endeksi günü yüzde 0,01 kayıpla 8.806,72 puandan kapattı.

Dolar/TL, dün bankalararası piyasada alım eğilimi göstererek günü önceki kapanışın %0,3 üzerinde 32,2729 seviyesinde tamamladıktan sonra bugün açılışta 32,3110 seviyesinde işlem görüyor.

Analistler, bugün ülkede Ekonomik Güven Endeksi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı özeti ile büyüme verilerinin de aralarında bulunduğu yoğun bir veri gündeminin takip edileceğini söyledi. İngiltere ve ABD'de. Yurtdışında ve teknik olarak BIST 100 endeksi izlenecek. 8.800 ve 8.700 seviyesinin destek olduğunu ve 8.900 ve 9.000 puanın direnç olduğunu belirtti.


Bugün piyasalarda takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, Mart ayı ekonomik güven endeksi

10.00 Türkiye, işçilik maliyeti istatistikleri 2022

10,00 Birleşik Krallık, 2023 4. Çeyrek GSYH

10.00 İngiltere, 2023 4. çeyrek ödemeler dengesi

10.00 Almanya, Şubat ayı perakende satışları

11.55 Almanya, Mart ayında işsizlik oranı

14.00 Türkiye, TCMB MPK özeti

15:30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları

15.30 ABD, GSYH 2023 4. çeyreği

17.00 ABD, Mart Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir