Kafkas vaşakının gün boyu karlı alanda avlandığı görüldü

Sarıkamış'taki sarıçam ormanları başta boz ayı, vaşak, kurt ve tilki olmak üzere pek çok yabani hayvana doğal yaşam alanı sağlıyor.

Nesli tükenmekte olan Kafkas ve Avrasya vaşaklarına da ev sahipliği yapan sarıçam ormanları, “Doğu Anadolu'daki yaban hayatının evi” olarak tanımlanıyor.

Geceleri avlanıp gündüzleri dinlenmesi nedeniyle nadir görülen ve “ormanın hayaleti” olarak adlandırılan Kafkas vaşağı, sarıçam ormanlarının karla kaplı topraklarında avlanırken görüntülendi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün izniyle KuzeyDoğa Derneği tarafından yürütülen “Doğu Anadolu Yaban Hayatının Araştırılması ve Korunması” projesi kapsamında vaşaklar da uydu vericileri ile izleniyor.

[Fotoğraf: AA]


“Bu rekor bizi çok heyecanlandırdı”

KuzeyDoğa Derneği bilimsel koordinatörü Emrah Çoban, KuzeyDoğa Derneği olarak nesli tehlike altında olan vaşakları takip ettiklerini söyledi.

Vaşak'ın gün içerisinde ilk kez bu kadar net görüldüğünü belirten Çoban, sözlerine şöyle devam etti:

“Orman hayaleti yani vaşak, Anadolu Ajansı tarafından Sarıkamış'ta yakalandı. Bu bizi heyecanlandırdı çünkü aslında vaşaklara isminden de anlaşılacağı gibi 'orman hayaleti' deniyor. Geceleri aktif olan canlılar oldukları için ne olduklarını bilmiyoruz” gün içinde yapın. KuzeyDoğa Derneği olarak kaç tane uydu vericimiz var?” “Takip etsek bile gün içinde elimizde fazla görüntü ve veri olmuyor. Bu kayıt bizi çok duygulandırdı. Vaşakların gündüzleri nasıl av kovaladığını açıkça görebiliyoruz.”

Fotoğraf: AA[Fotoğraf: AA]


“En İyi Gündüz Videosu”

Çoban görüntülerle ilgili şunları söyledi: “Kar altında sesleri nasıl dinlediklerini ve avlarına nasıl odaklandıklarını net bir şekilde görebiliyoruz. Vaşakların, Sivas ve Ankara'nın doğusunda nüfusun az olması nedeniyle ağırlıklı olarak kemirgen ve tavşanlarla beslendiğini biliyoruz. karaca.”

Sarıkamış'ta Avrasya ve Kafkas vaşakları olmak üzere iki türün yaşadığını anlatan Çoban, şöyle konuştu:


“Videoda görülen Kafkas vaşak, aslında türünün şimdiye kadar kaydedilen en iyi gündüz videosudur. Avını nasıl avladığını, nasıl kovaladığını bize çok net bir şekilde göstermektedir. Diğer tür olan Avrasya vaşak, Kafkas vaşakından daha büyüktür. Bilim insanları olarak şu ana kadar yaptığımız çalışmalarda “Böyle bir görüntü bulamadık ancak gazeteciler her zaman açık fikirli oldukları için bu muhteşem görüntüleri kayıt altına aldılar ve onlara teşekkür ediyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir