İtalya'da Yüksek Mahkeme, anma törenlerinde “faşist selamı” verilmesinin suç sayılabileceğine hükmetti.

2016 yılında Milano'da düzenlenen anma töreninde “faşist selamı” veren 8 aşırı sağcı ismin temyiz davasına Ocak ayında karar veren Yüksek Mahkeme, bu hareketin kapatılmayacağı yönündeki kararının gerekçelerini dün açıkladı. Bazı durumlar dışında suç sayılıyor.

İtalyan basınında yer alan haberlere göre, Ocak ayında açıklanan ve “anma törenlerinde faşist selamı vermek suç sayılmayacak” şeklinde yorumlanan ilgili kararın gerekçesinde Yargıtay, bu durumu şöyle ifade etmişti: Fiil belirli sayıda unsur çerçevesinde işlenmesi halinde suç teşkil edebilir.

Yargıtay gerekçeli kararında, anma töreni sırasında “faşist selamı” verilmesi halinde bunun suç olup olmadığına karar verilmesinde bir takım unsurların dikkate alınması gerektiğini vurguladı ve bunlar; Söz konusu selamlaşmanın sembolik anlamının, konunun faşist dönemle bağlantısı, katılımcı sayısı ve selamlaşmanın sık kullanılması ve taklit amacı olduğunu kaydetti.

İtalyan basını da dün açıklanan gerekçeli kararın, Ocak ayında alınan karar sonrasında açıklanan “anma törenleri veya özel toplantılar vesilesiyle bu selamlamanın cezai soruşturma kapsamı dışında değerlendirileceği” yönündeki hükümlerle çeliştiğini, Yüksek Mahkeme'nin bu durumu değerlendirdiğini yazıyor. Mahkeme dün gerekçeli kararıyla bu konuya açıklık getirdi.

Roma'da aşırı sağcı İtalyan Faşist Sosyal Hareketi'ne (MSI) mensup 3 militanın öldürülmesi nedeniyle düzenlenen anma töreninde yüzlerce kişi “Roma veya Nazi selamı” olarak da bilinen “Roma veya Nazi selamı”nı söyledi. Ülkede en son 2. Dünya Savaşı sonrası dönemde 7 Ocak 1978'de kuruldu. “Faşist selamı” verilmesi kamuoyunda öfke ve tartışmalara neden oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir