Erdoğan-Miçotakis görüşmesinde diyalog kanallarının açık tutulması kararı alındı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Erdoğan ve Miçotakis iyi niyet ve iş birliği ruhuyla Ankara'da buluştu.

Toplantıda Erdoğan ve Miçotakis, Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin 7 Aralık 2023'te Atina'da gerçekleştirilen beşinci toplantısının sonuçlarını gözden geçirdi ve o tarihten bu yana yapılan görüşmelerde diyalog temelinde kaydedilen sonuçları değerlendirdi. politik. Dışişleri Bakanları öncülüğünde hayata geçirilen Pozitif Gündem ve Güven Artırıcı Önlemlerde kaydedilen ilerleme değerlendirildi.

İki lider, çeşitli alanlarda ortak çıkar tedbirlerini içeren “Pozitif Gündem Ortak Eylem Planı” kapsamında şu ana kadar kaydedilen ilerlemeyi memnuniyetle karşıladı.

İkili ilişkilerin temel direklerinden biri olan ekonomik işbirliğinin geliştirilmesine yönelik Ortak Eylem Planı'nın öneminin vurgulandığı toplantıda, taraflar, Türkiye'yi teşvik edecek Türk İş Konseyi-Yunanistan'ın oluşturulmasını memnuniyetle karşıladı. Belirli sektörlere ve hedeflere dayalı işbirliği yaparak iki ülke arasındaki ticaret hacmini iki katına çıkarma kararlılığını teyit ettiler.

İklim değişikliği ve bölgenin sismik hassasiyeti gibi ortak zorlukların farkında olan ve Şubat 2023'te Türkiye'de meydana gelen trajik depremlere değinen iki taraf, Afet ve Acil Durum Yönetimi Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı'nın imzalanmasını memnuniyetle karşıladı.

“Koordinasyon görevi dışişleri bakanlarına aitti”

İki taraf, Sağlık ve Tıp Bilimleri Alanlarında İşbirliği Anlaşması'nın imzalanmasından da memnuniyet duydu.

Liderler ayrıca bölgesel ve uluslararası konuları da değerlendirerek, ikili ilişkilerdeki mevcut ortamın bölgede istikrarın güçlenmesine önemli katkı sağladığı yönündeki ortak görüşlerini doğruladılar.

İki lider, Dışişleri Bakanlarına, üzerinde mutabakata varılan yol haritası çerçevesinde bir sonraki toplantılara yönelik çalışmaları koordine etmeleri talimatını verdi.

İki taraf, her iki tarafın da yararına, 2023 Atina Dostluk İlişkileri ve İyi Komşuluk Bildirgesi doğrultusunda mevcut olumlu iklimi pekiştirmeyi, daha fazla işbirliği alanı keşfetmeyi, düzenli görüş alışverişini sürdürmeyi ve çeşitli düzeylerde etkili iletişim kanallarını sürdürmeyi taahhüt etti. Halkların dostluk ve karşılıklı güven ortamında yaşaması.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir