Brent petrolün varil fiyatı 83,81 dolar

Dün 83,78 dolara yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 83,27 dolardan kapattı. Brent petrolün varil fiyatı 9,53 kapanışa göre yüzde 0,65 artarak 83,81 dolara yerleşti. Aynı zamanda West Texas Intermediate (WTI) ham petrolünün varili 79,59 dolardan satıldı.

Dünyanın en çok petrol tüketen ülkeleri ABD ve Çin'de talebin artacağına ilişkin beklentiler, yükselen petrol fiyatlarını desteklemeye devam ediyor.

ABD Enerji Bilgi İdaresi tarafından açıklanan resmi verilere göre, ülkedeki benzin stokları geçtiğimiz hafta yaklaşık 200 bin varil, ticari ham petrol stokları ise yaklaşık 2,5 milyon varil azaldı. Piyasa beklentileri, ham petrol stoklarının 400.000 varil civarında azalacağı yönündeydi.

Dünyanın en büyük petrol tüketen ülkesinde stokların beklentilerin üzerinde düşmesi, ülkede talebin arttığını gösteriyor ve bu da fiyatların yükselmesini destekliyor.

ABD'de dün açıklanan ekonomik veriler ülkedeki enflasyon endişelerini hafifletmeyi başardı. Analistler, Nisan ayında tüketici fiyatlarında beklenenden düşük artışın, ülkede enflasyonun ikinci çeyreğin başında yavaşlamaya devam ettiğini gösterdiğini ve Eylül ayında faiz indirimi beklentilerini artırdığını söyledi.

Dünyanın en büyük ikinci petrol tüketicisi olan Çin, bu hafta 1 trilyon yuan değerinde yumuşak tahvil ihraç etmeye başlamayı planladığını söyledi. Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, tahvillerin yavaşlayan ekonomik büyümeyi desteklemek için kullanılacağı belirtildi.

Kanada'nın büyük petrol yataklarının bulunduğu bölgelerde hafta sonu başlayan ve devam eden orman yangınları. Kanada dünyanın dördüncü büyük petrol üreticisidir. Yangınların ülkedeki petrol üretimini tehlikeye atabileceği ve küresel arzı sekteye uğratabileceği yönündeki endişeler fiyatların yükselmesine neden oluyor.

Orta Doğu ve Rusya'da devam eden gerilimlerin petrol üretimini aksatabileceği ihtimali fiyatlara yansımaya devam ediyor.

Teknik olarak Brent petrolünün 84,03 ile 84,64 dolar aralığının direnç, 82,56 ile 81,70 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak değerlendirilebileceği belirtiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir