Bir filmdeki gibi hazine avı! Robotlar deniz tabanından 533 milyar TL değerinde hazine çıkaracak

1708 yılında İngilizler tarafından batırılan İspanyol gemisi San José altın, gümüş ve zümrüt taşıyordu. Batıkların Karayip Denizi tabanındaki son dinlenme yeri 2015 yılında keşfedildi ancak korsanların ve hazine avcılarının denize açılmasını önlemek için gizli tutuldu.

Kolombiya'dan bir kurtarma ekibi, mücevherleri bulmak için Nisan 2024'te dalmayı planlıyor. Enkaz, deniz seviyesinin 609 metre altında, insan dalgıçların ulaşamayacağı kadar derinde bulunuyor. Bu yüzden bilim insanları, gemiyi yüzeye çekilmeye hazırlamak için gönderebilecekleri bir robot ekibi kuruyorlar.

ÇOK FAZLA TARTIŞMA VAR

Muazzam yağma, uzun süredir devam eden uluslararası mülkiyet anlaşmazlığının merkezinde yer alıyor. Ancak Kolombiyalı yetkililer artık bu iddiaları bir kenara bırakarak “tarihi ve arkeolojik bilgilere yerinde erişim” sağlıyor.

Kolombiya Antropoloji ve Tarih Enstitüsü Müdürü Alhena Caicedo, şunları söyledi: “Kalyonun hazine sandığı olduğuna dair ısrarcı bir görüş vardı. Hazineyi düşünmüyoruz. Kalyonun tarihi ve arkeolojik bilgilerine nasıl ulaşacağımızı düşünüyoruz. alan.” dedi.

Sonunda Caicedo'nun ekibi onu, ziyaretçilerin “okyanus tabanının tüm sırlarını” keşfedebilecekleri, amaca yönelik olarak inşa edilmiş bir müzede sergilemeyi umuyor.

San José, Kolombiya'daki Karayip liman kenti Cartagena yakınlarında bir İngiliz filosu tarafından batırıldığında, İspanyol Veraset Savaşı'nın finansmanına yardımcı olmak için değerli eşyalarla yüklü olarak Avrupa'ya dönüyordu.

Ancak San José gibi çok az gemi kurtarıldı ve hiçbiri sıcak tropik sulardan kurtarılamadı. Caideco, “Bu çok büyük bir zorluk ve çok fazla örneği olan bir proje değil. Bir bakıma öncüyüz” dedi. dedi.

2024-02-23T190859Z_144020473_RC2J4U9IZ5H8_RTRMADP_3_KOLOMBİYA-GALLEONE (1)

SUALTI İNCELEMELERİ TAMAMLANDIKTAN SONRA KALDIRILACAK

Ülkenin ordusu şu anda herhangi bir kurtarma girişiminde bulunmadan önce enkazın fotoğrafını çekecek, videoya çekecek ve haritasını çıkaracak su altı robotları geliştiriyor. Kurtarma operasyonu, geminin gerçek sahibinin kim olduğu konusundaki uluslararası anlaşmazlık nedeniyle ertelendi.

Enkaz Kolombiya sularında bulunmasına rağmen İspanya, San José'nin kendi filosunun bir parçası olduğunu ve o zamanki imparatorluğundan döndüğünü iddia etti.

Enkazı bulduğunu iddia eden Amerikan kurtarma şirketi Sea Search Armada, Kolombiya'nın karı paylaşmayı kabul ettiğini söyledi. Ancak bir ABD mahkemesi kalyonun Kolombiya'nın malı olduğunu ilan etti.

2024-02-23T191836Z_1718647193_RC2L1W9M94CQ_RTRMADP_3_KOLOMBİYA-GALLEONE
Bu içerik Şahin Alp tarafından yayınlanmıştır.

Yerel seçimler 2024
ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
Fatih'te başörtülü kadına darbe girişiminde bulunan şüpheli tutuklandıFatih'te başörtülü kadına darbe girişiminde bulunan şüpheli tutuklandı
Özgür Özel bu isme “adaylıktan çekilin” diyor!  Özgür Özel bu isme “adaylıktan çekilin” diyor! “Üzgünüm affedemeyiz”
Türkiye'nin üçüncü büyük siyasi partisi oldukTürkiye'nin üçüncü büyük siyasi partisi olduk

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir