2024 yılının ilk güneş tutulması 8 Nisan'da gerçekleşecek

Yılın ilk güneş tutulması 8 Nisan'da yalnızca Amerika kıtasından izlenebilecek

REKLAM

Bu yılki iki güneş tutulmasından ilki, 8 Nisan'da Meksika, Amerika Birleşik Devletleri'nin doğusu ve güneydoğu Kanada'dan görülebilecek.

2024 yılında gökyüzünde güneş tutulmalarının yanı sıra 2 ay tutulması, 4 süper ay, 12 dolunay ve 10'dan fazla meteor yağmuru görülecek, bazı gezegenler yıl boyunca teleskopsuz gözlemlenebilecek.

Türkiye'den güneş ve ay tutulmalarından sadece birini görmek mümkün olup, meteor yağmurları ve süper ay gözlemlenebilmektedir.

Güneş Sisteminin ilk gezegeni Merkür, Ocak ayının ilk günlerinden itibaren gökyüzündeki en yüksek konuma ulaşacak.

Bu dönemde Dünya ile Güneş arasından geçecek olan Merkür, 8 Ocak şafak vaktinden önce Türkiye'den hilal şeklinde görülebilecek.

Yılın ilk dolunayı olan “Kurt Dolunayı” 25 Ocak’ta, bir sonraki dolunay ise 24 Şubat’ta görülecek.

“Karlı Ayı” olarak da adlandırılan dolunay, Ay'ın Dünya'ya en uzak mesafede (yaklaşık 405 bin kilometre) bulunması nedeniyle “Mikro Ay” olarak da adlandırılıyor.

güneş tutulmaları

Ay'ın Dünya ile Güneş arasına girmesiyle meydana gelecek güneş tutulmalarından ilki 8 Nisan'da gerçekleşecek. Türkiye'den gözlenemeyen tam güneş tutulması Meksika, Amerika Birleşik Devletleri'nin doğusu ve güneydoğudan izlenebilecek. Kanada.

Şili'nin güneyi ve Arjantin'den görülebilecek ikinci tutulma, 2 Ekim'de halkalı güneş tutulması olarak gerçekleşecek ve Türkiye'den gözlemlenemeyecek.

ay tutulmaları

2024 yılının ilk ay tutulması, 20 Mart'taki ilkbahar ekinoksundan (gece-gündüz eşitliği) sonraki “Solucan Ay” sırasında, 25 Mart'ta yarı gölgeli tutulma olarak yaşanacak. Kıta Amerikası, Antarktika, Alaska ve Kuzeydoğu Rusya'dan izlenebilecek olan tutulma, Türkiye'den görülemeyecek.

İkinci ay tutulması, 18 Eylül günü saat 05.14'te başlayıp 06.16'da sona erecek ve parçalı tutulma olarak gerçekleşecek. Bu tutulma Kıta Amerikası, Antarktika, Afrika, Avrupa, Batı Asya ve Güneybatı Rusya'dan görülebilecek. Türkiye de bu göksel olaya tanık olacak bölgeler arasında yer alacak.

“Süper Aylar”

Adını Kuzey Amerika'nın göl ve nehirlerinde bulunan mersin balığı balıklarından alan ve Ay'ın en az uzakta olduğu dönemlerde oluşan “süper Aylar”ın ilki olan “Mersin Balığı Ayı” 19 Ağustos'ta görülecek. dünyadan. Dünya. Bu dolunaya “Mavi Ay” da deniyor.

Sonbahar ekinoksuna (22 Eylül) yakın bir zamanda meydana gelen ikinci süper ay, “Hasat Ayı” olarak adlandırılıyor ve 18 Eylül'de gözlemlenebiliyor.

Üçüncü süper ay 17 Ekim'de görülebilecek ve “Avcının Ayı” olarak adlandırılacak.

Yılın son Süper Ay'ı 15 Kasım'da gözlemlenebilir. Söz konusu dolunaya “Kunduz Ayı” adı veriliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir