Üç haftadan uzun süren öksürüğe dikkat! Tehlikeli bir hastalığın işareti olabilir

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Balık, bu yaz döneminde değişken iklim nedeniyle üst solunum yolu hastalıklarında artış yaşandığını söyledi. Etrafta öksüren, hapşıran, burun akıntısı olan insanların bulunduğunu belirten Balık, bunun iki nedeni olduğunu söyledi.

Balık, “Bu sorunlar hem virüse bağlı solunum yolu enfeksiyonları, hem de bahar aylarının gelmesiyle birlikte duyarlı kişilerde ağaç polenlerinin havada taşınmasıyla alerjik reaksiyonların gelişmesi nedeniyle ortaya çıkıyor.” bilgiyi verdi.

Mayıs ayında viral enfeksiyonlarda ciddi bir artış yaşanmadığını vurgulayan Balık, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ülkemizde mayıs ayında viral enfeksiyonlar normal mevsimsel seviyelerde ancak Kovid başta olmak üzere influenza, RSV ve halk arasında grip olarak bilinen influenza gibi viral enfeksiyonlar günümüzde salgın düzeyinde değil normal mevsimsel düzeyde görülmeye devam ediyor. Şimdi Kovid grip gibi.” “Mevsimsel bir hastalık haline geldi ve risk grubunda olmayan, aşı yaptıran veya daha önce Kovid geçiren kişilerde bağışıklıkları nedeniyle hafif semptomlara neden oluyor.”

öksürük öksürük

“VİRAL ENFEKSİYONA BAĞLI ÖKSÜRÜK BİRKAÇ GÜN SÜREBİLİR”

Son dönemde uzun süreli öksürük rahatsızlığı yaşayan hastaların sayısında artış olduğuna dikkat çeken Balık, şöyle konuştu: “Uzun süreli öksürük, aşağıdaki viral enfeksiyonlara bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Viral enfeksiyona bağlı öksürük, birkaç gün sürebiliyor ve genellikle kendiliğinden kayboluyor. Bu enfeksiyonların ardından zatürre veya sinüzit gibi komplikasyonlar gelişiyor.” “Öksürük üç haftadan fazla sürerse mutlaka doktora başvurmalısınız.” dedi.

pandemik öksürük maskesi

Uzun süreli öksürüğün enfeksiyon dışında akciğer hastalıklarının belirtisi de olabileceğini vurgulayan Balık, bunun ciddi bir hastalığın habercisi olabileceğini vurguladı. Balık, “Üç haftadan uzun süren öksürük sinüzit ve zatürre gelişimine bağlı olabileceği gibi akciğer kanseri, kronik bronşit ve astımın belirtisi de olabilir.” uyardı.

“GRİP VE COVİD RİSK GRUPUNDAKİLER İÇİN CİDDİ OLABİLİR”

Profesör. İsmail Balık, uzun yıllardır sigara içenlerin ve sigara dumanına maruz kalanların uzun süren öksürük durumunda mutlaka doktora başvurması gerektiğini vurguladı.

Bu kişilerin akciğer hastalıkları açısından gerekli tetkikleri yaptırmalarının önemli olduğunu anlatan Balık, şöyle konuştu:

“Bunun dışında viral bir enfeksiyonda sadece kuru öksürük varsa kesinlikle antibiyotik veya öksürük şurubu kullanmanıza gerek yok. Antibiyotik kullanabilmeniz için öksürüğün balgam yapıcı olması ve uzun sürmesi gerekiyor. Gereksiz kullanım durumunda yan etkiler oluşabileceğinden antibiyotik ve öksürük ilaçları kesinlikle öksürük doktorunuzun tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır. Bol su içmek, bitki çayları tüketmek ve ortamı nemlendirmek faydalı olacaktır. Balgam çıkarma durumunda yüksek ateş. Öksürük, nefes darlığı ve kalça ağrısının da eşlik ettiği durumlarda doktorun önerdiği antibiyotiklerin düzenli ve zamanında kullanılması gerekiyor.”

ÖKSÜRÜK4

Balık, daha önce hiç aşı yaptırmamış ve Kovid-19 yaptırmamış risk grubundaki kişilerde bu hastalığın hala ciddi olabileceği uyarısında bulunarak, “Bu kişilerin aşı yaptırması önemli.” dedi.

Balık, gribin risk grubundaki kişiler için de ciddi olabildiğini belirterek, şöyle konuştu: “Covid ve grip, 65 yaş üstü, altta yatan hastalığı olanlar ve risk grubundaki kişiler için ciddi, hatta ölümcül olabiliyor. Bu gruptaki kişilerin dikkatli olması ve korunması gerekiyor.” dedi. (AA)
Bu içerik Nilgün Akbıyık tarafından yayınlanmıştır.

Mynet Youtube
ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
Kadıköy'de korku dolu anlar!  İçeride 10 kişi vardıKadıköy'de korku dolu anlar! İçeride 10 kişi vardı
FETÖ'cüler ABD'de CNN'in Türk ekibine saldırdıFETÖ'cüler ABD'de CNN'in Türk ekibine saldırdı
Mercimek hasat makinesi yüksek gerilim hattına sıkıştı: 2 kişi öldü, 3 kişi ağır yaralandıMercimek hasat makinesi yüksek gerilim hattına sıkıştı: 2 kişi öldü, 3 kişi ağır yaralandı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir