Türkiye Arabulucular ve Arabuluculuk Merkezleri Platformu kuruldu

Ankara'da bir meydanda düzenlenen açılış töreninde konuşan TURAMEP Başkanı Nihat Şimşek, arabuluculuk kurumunun Türkiye'de ilk uygulamaya konulduğu 2013 yılından bu yana büyük bir ivmeyle büyüdüğünü ve birçok soruna çözüm haline geldiğini söyledi.

Arabuluculuk siciline 45 bin arabulucunun kayıtlı olduğunu belirten Şimşek, geçen yıl yaşanan yaklaşık 1,5 milyon uyuşmazlık sürecinin yüzde 65'inin arabuluculuk yoluyla anlaşmayla sonuçlandığını söyledi.

Şimşek, şöyle konuştu: “Her anlaşmazlıkta en az iki tarafın olduğunu varsayarsak, bu anlaşmalar sayesinde en az 2 milyon insan düşman olmak yerine dostluğu seçmiştir. Bu da toplumumuzda toplumsal barışın ve toplumsal uzlaşmanın sağlanmasına büyük katkı sağlamıştır. ” dedi.

Uygulamanın topluma büyük katkısı olduğunu vurgulayan Şimşek, şöyle konuştu:

“Devletimizin bekası ve milletimizin huzuru için toplumsal barış ve uzlaşı vazgeçilmezdir. Bu nedenle her bir arabulucumuzun imzalayacağı her nitelikli anlaşma, Devletimizin bekasının ve Milletimizin huzurunun teminatı olacaktır. Bugün toplumdaki pek çok kıymetli ve kıymetli şahsiyetin arabuluculuk yaptığına şahit oluyor ve bundan gurur duyuyoruz. “Şu anda Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin eski başkanlarımız, eski bakanlarımız, emekli daire başkanlarımız ve milletvekillerimiz var. Yargıtay ve eski milletvekillerimiz arabuluculuk yapıyor. Bu da mesleğimizin itibarını artırıyor, onların bu konuda çalışmaları da bizim için bir güvencedir.”

Şimşek, bugün 45 bin kişilik bir kitle gücü haline gelen arabulucuların sivil bir inisiyatif olarak sahaya çıkıp sorunlarını ve beklentilerini demokratik yollarla dile getirme zamanının geldiğini, bunun için platformun kurulduğunu söyledi. kapsam.

Türk ve Azerbaycanlı arabulucular karşılıklı ziyaretlerde bulunacak

Azerbaycan Cumhuriyeti Arabuluculuk Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Adilov, Azerbaycan'da 340 arabulucu ve 36 arabuluculuk merkezinin bulunduğunu söyledi.

Sayılarının Türkiye'ye göre az olduğunu belirten Adilov, bu sayının her ay arttığını vurgulayarak, şöyle konuştu: “Bizim Türkiye'deki arabuluculuk merkezlerinden farkımız, Azerbaycan'da vatandaşların arabuluculuk merkezlerine başvurabilmesi ve tüm merkezlerin Azerbaycan Arabuluculuk Derneği'ne üye olmasıdır. Birlik ve merkezler üyemiz olmadan faaliyetlerine başlayamazlar.” ” dedi.

Türkiye ve Azerbaycan'dan 100 arabulucunun karşılıklı ziyaretlerde bulunacağını belirten Adilov, bu bağlamda Türk dünyası coğrafyasında hem hukuk hem de arabuluculuk alanında büyük bir fırsatın bulunduğunu değerlendirdi.

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürü Hakan Öztatar da TURAMEP'in oluşmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Arabuluculuk sürecinin 2013 yılında başlatıldığını vurgulayan Öztatar, bu süreçte 5 milyon 900 bin civarında uyuşmazlığın geldiğini söyledi.

Her yıl 1,5 milyon arabuluculuk davası başlatıldığını belirten Öztatar, geçen yıldan bu yana 709 bin uyuşmazlığın gönüllü arabuluculuk yoluyla çözüme kavuşturulduğunu söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir