Peru: Kardeşini soruşturan polis birimini dağıtan cumhurbaşkanı hakkında soruşturma açıldı

Peru'da Cumhurbaşkanı Boluarte ve İçişleri Bakanı Walter Ortiz'in polis birimini dağıtarak yetkilerini kötüye kullandıkları gerekçesiyle soruşturma başlatıldı.

REKLAM

Peru Devlet Başkanı Dina Boluarte hakkında, gözaltına alınan kardeşini soruşturan özel polis teşkilatını dağıtacağı gerekçesiyle soruşturma başlatıldı.

Peru Başsavcısı, Başkan Boluarte ve İçişleri Bakanı Walter Ortiz'in polis teşkilatını dağıtarak yetkilerini kötüye kullandıkları yönündeki iddiaları araştırdığını duyurdu.

Başsavcı Juan Carlos Villena, polis biriminin “derhal” göreve iade edilmesi yönünde çağrıda bulunduğunu söyledi.

Peru cumhurbaşkanının kardeşi Nicanor Boluarte ve başkanın avukatı, nüfuz ticareti iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında tutuklandı. Ayrıca Başkan'ın evinde yapılan aramada Rolex saat ve mücevherlerini nasıl elde ettiği konusunda da soruşturma sürüyor.

Peru Adalet Bakanlığı, cumhurbaşkanının erkek kardeşi ve diğer isimsiz şüphelilerin 10 gün boyunca önleyici gözaltında tutulacağını duyurdu.

20'den fazla mülk arandı

Yetkililer, üst düzey kişilerin atanmasını etkileyen bir suç örgütüne liderlik etmekle suçlanan Nicanor Boluarte'nin Lima'daki evi de dahil olmak üzere 20'den fazla mülkte arama yaptı.

Savcı ve polislerden oluşan bir ekip, saat ve mücevherlerle ilgili yasa dışı zenginleşme iddialarıyla ilgili davada kendisine yardımcı olan Boluarte'nin avukatı Mateo Castaneda'nın evine de baskın düzenledi. Boluarte suçlamaları reddetti.

Cumhurbaşkanı Boluarte'nin sözcüsü, idari düzenlemelere uymadığı için polis biriminin dağıtıldığını, hükümetin hukuka ve yargı özerkliğine saygı gösterdiğini vurguladı.

Polis tarafından adliyeye sevk edilen Nicanor Boluarte, suçlamaları reddederek, “Ben masumum. Her şeyi kesinlikle inkar ediyorum” dedi.

Dünyanın en büyük ikinci bakır ihracatçısı ve bir zamanlar Güney Amerika'nın en cazip yatırım destinasyonlarından biri olan Peru, son yıllarda altı başkanın görevden alınması ve düzenli yolsuzluk ve görevden alma soruşturmalarıyla siyasi çalkantılarla sarsıldı.

Evinin kapısı koçbaşıyla kırıldı

Peru Başsavcılığı, Boluarte'nin “56.000 dolarlık Cartier bileziği” ve değeri 500.000 dolardan fazla olan diğer mücevherlere sahip olup olmadığını araştırıyor. Ayrıca Boluarte'nin bakanlık yaptığı dönemde bankada bulunan 250 bin dolarlık mevduatın da araştırıldığı öğrenildi.

Peru'da polis, 30 Mart'ta Boluarte'nin evine, varlık olarak beyan etmediği Rolex saatleri nedeniyle baskın düzenledi. Yolsuzluk soruşturması kapsamında gerçekleştirilen baskın sırasında Boularte'nin evinin kapısı koçbaşıyla kırıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir