PEGİDA'nın ırkçı lideri Hollanda'da Kur'an-ı Kerim'e hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklandı

Hollanda polisi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Wagensveld'in Kur'an-ı Kerim'i köpeğinin tasmasına asarak yere sürüklediği belirtildi.

Açıklamada Wagensveld'in eylemiyle, Kur'an-ı Kerim'e hakaret ettiği gerekçesiyle geçen hafta Arnhem Belediyesi tarafından kendisine uygulanan eylem yasağını ihlal ettiği ve bu nedenle mahkemece tutuklandığı belirtildi.

Açıklamada Wagensveld'in mahkemeye gelmesinin, Arnhem şehrine girişinin yasaklanmasının istisnai bir durum teşkil ettiği belirtilirken, diğer eylemlerinin bunu içermediği kaydedildi.

Geçtiğimiz hafta Arnhem belediyesi, Wagensveld'in 23 Mart'ta yapmayı planladığı Kur'an yakma eylemini, rahatsızlık ve kamu düzenine yönelik tehlike nedeniyle yasaklamıştı.

Wagensveld'in sosyal medya hesabından yasağa rağmen kente gelerek eylem gerçekleştireceğini paylaşması üzerine Arnhem belediyesi kendisine 6 ay süreyle bölgeye giriş yasağı koydu.

Yasağa karşı çıkan Wagensveld, duruşma için bugün Arnhem Mahkemesi'ne geldi.

Arnhem, Wagensveld'de 13 Ocak'ta yapılması planlanan Kur'an yakma eylemine katılan grupla polis arasında çatışma çıktı.


Hollanda'da Kur'an-ı Kerim'e yönelik provokasyonlar

Wagensveld'in 2022 ve 2023 yıllarında ülke genelinde birçok ilde Kur'an'a yönelik saldırılarında, Kamu Düzeni ve Güvenliği Yönetmeliği gereği kamusal alanlarda ateş yakmanın yasak olması nedeniyle Kur'an'ı yakması halinde polisin müdahale edeceği bildirildi.

PEGIDA hareketi lideri Wagensveld, geçen yıl 22 Ocak'ta Lahey'deki Hollanda parlamentosunun geçici binası önünde ve 13 Şubat'ta Utrecht'te tek başına düzenlenen bir gösteri sırasında polis koruması altında Kur'an-ı Kerim'i yırtmıştı.

Aynı şekilde PEGİDA'nın 22 Ekim 2022'de Rotterdam'da Kur'an-ı Kerim yakmayı planladığı eylemi de Wagensveld'in gözaltına alınmasıyla daha başlamadan sona erdi.

Rotterdam'da yapılması planlanan gösteri alanında toplanan Müslüman gruplar, PEGİDA'nın Kuran'ı yakacağını duyurması üzerine karşı gösteri düzenledi ancak gösteri yasaklanmadı.

Tutuklandıktan sonra aynı gün serbest bırakılan Wagensveld, ertesi gün Lahey'de benzer bir protesto düzenlemek istemişti ancak polis, Wagensveld'i gösteri kurallarına uymadığı için tekrar tutukladı.

Wagensveld, geçen yıl 18 Ağustos ve 23 Eylül tarihlerinde Lahey'deki Türkiye Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim'i yırtmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir