“Merhaba Fetva Hattı” Ramazan boyunca günde 13 binden fazla soruyu yanıtlıyor

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın “Alo Fetva Hattı” 2012 yılından bu yana ülke genelinde müftülükler bünyesinde hizmet veriyor.

Diyanet İşleri Yüksek Kurulu uzmanı Halil Kılıç, fetva hattının 2021 yılına kadar il müftüleriyle sınırlı olduğunu söyledi.

Kılıç, şunları söyledi: “2021 yılından itibaren çağrı merkezi sistemine geçtik. Vatandaşlarımız Türkiye'nin neresinde olursa olsun, aradıklarında önce kendi illerine, eğer kendi ilinde, kendi bölgesinde yoğunluk varsa ulaşabiliyorlar. Orada yoğunluk olursa Türkiye'nin her iline ulaşıp sorularına cevap alabiliyorlar.” dedi.

Diyanet İşleri Yüksek Kurulu'nun fetva odalarında hocanın fetvalarına danışmak için her gün beş uzmanın çalıştığını anlatan Kılıç, çağrı merkezi sisteminin de kurul uzmanlarının koordinasyonunda çalıştığını vurguladı.


Cevapların uygunluğu kontrol edilir

Kılıç, müvekkillerin vaizin rehberliğinde doğrudan konsey uzmanlarıyla da görüşebildiğine dikkat çekerek, “Sorulara verilen cevapların uygun olup olmadığını da kontrol etme imkanımız var.” dedi.

Ramazan ayı boyunca fetva hattında yoğun mesai harcandığını vurgulayan Kılıç, şöyle konuştu: “Ramazan öncesi günde 3-4 bin civarında çağrı alırken, şimdi Ramazan nedeniyle günde 13 binin üzerinde çağrı alıyoruz. Vatandaşlarımız özel ilgi gösteriyor. Özellikle Ramazan ayında fetva hattında bunu gelen aramalardan ve kayıtlardan görebiliyoruz.” ” dedi.


En çok sorulan soru oruçla ilgili oldu.

Kılıç, Ramazan ayının oruç ayı olması nedeniyle soruların çoğunun oruçla ilgili olduğunu, oruç tutma niyetiyle ilgili soruların da sıklıkla kendilerine geldiğini söyledi.

Kılıç ayrıca, orucu bozan ve bozmayan durumlara ilişkin doğrudan kendisine sorular geldiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Başlangıçta 'İğne yapmak orucu bozar mı?' Astım hastalarının kullandığı spreyler, benzer hastalıklara sahip kişilerin kullandığı buharlı solunum cihazları ve benzeri şeyler orucu bozar mı, bozmaz mı gibi sorular en çok karşılaştığımız sorular, kan bağışı, kusma ve benzeri nedenler: “Bunlar en çok yapılan şeyler. vatandaşlarımızın ilgisini çekiyor”.


Başvurular ağırlıklı olarak İstanbul'dan geliyor

Çağrı merkezi sistemine geçtikten sonra en çok soruların geldiği ilin verilerini elde ettiklerini söyleyen Kılıç, şöyle konuştu: “Günde gelen 13 bin çağrının yaklaşık 2-3 bini İstanbul'dan geliyor. Daha sonra Ankara, İzmir, Bursa gibi büyük şehirlere gidiyoruz.” “Arşivlerimizden başvuruların en çok olduğu iller olduğu görülüyor. Sadece hizmet içi eğitim seminerlerimize katılmış vaizlerimiz çalışıyor. Bu doğrultuda her gün 250 tecrübeli vaizle bu hizmetimizi sürdürüyoruz, erkekler. ve kadınlar.” bilgisini paylaştı.

Kılıç, hattın işletim sistemi hakkında bilgi vererek sözlerine şöyle devam etti:

“Vaizin o an cevaplayamayacağı bir soru varsa vatandaşımız sıraya alınır, vaizimiz de Diyanet İşleri Yüksek Kurulu'nda görevli uzmana danışır. Eğer o soru daha önce sorulsaydı ve cevabı verilmiş olsaydı. Uzmanımız vaizimize o sorunun cevabını aktarıyor, vaiz de vatandaşımıza cevap veriyor ama bazen ilk defa sorulan bu tür sorunlarla karşılaşıyoruz.Uzmanımız bir sorun olduğunu tespit ediyor. öncelikle araştırılması gereken sorudur.Vaizimizden soruyu soran vatandaşın telefon numarasını yazmasını ve cevabı hazırladıktan sonra kendisiyle iletişime geçileceğini kendisine iletmesini ister.Sorunun cevabını ilgili kişi oluşturur. Komisyon, yanıtı ilgili vaizlere iletiyor ve o vaiz “Vatandaşlarımızın sorularını yanıtlayarak cevap veriyor.”


“Ramazan ayı boyunca her gün 09:00 – 22:00 saatleri arasında hizmet vermekteyiz”

Fetva hattının Ramazan öncesi hafta içi 09.00-22.00, hafta sonu ise sadece cumartesi günleri 10.00-17.00 saatleri arasında çalıştığını anlatan Kılıç, şöyle konuştu:

“Ramazan ayı boyunca her gün 09.00-22.00 saatleri arasında bu hizmeti veriyoruz. Yani alanında uzman görevli vaizlerimiz haftanın her günü vatandaşlarımızın sorularını yanıtlamaya hazır. Sorularınızı doğrudan telefonla sorabilirsiniz. 190 numaralı satıra veya e-Devlet üzerinden yazılı olarak talep edilebilir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir