KOBİ'ler için dijitalleşme danışmanlığı | KOBİ'lere ilişkin haberler

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, şunları söyledi: “Önümüzdeki dönemde dijitalleşmeye ayak uyduramayan KOBİ'lerin işlerini sürdürmeleri imkansız hale gelecek.”

Samsun Akıllı KOBİ Dijital Dönüşüm Konferansı, Samsun TSO M. Rifat Hisarcıklıoğlu Salonu'nda gerçekleştirildi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) himayelerinde düzenlenen ve TSO ev sahipliğinde düzenlenen Dijital Dönüşüm Konferansı'nda KOBİ'lerin dijital dönüşüm yolculuğu, dijital işletme hizmetleri, dijital satış kanalları, yenilikçi ödemeler ve açık bankacılık, dijital, pazarlama, KOBİ'lere yönelik bilgi hizmet süreçleri, İK süreçlerinde dijitalleşme ve TOBB Karbon Platformu ile ilgili konular ele alındı.

Konferansın açılışında konuşan Akıllı KOBİ'ler İcra Kurulu Üyesi Başar Ceylan, şunları söyledi: “Geçmişte bir KOBİ, e-ticarete başlamak veya işini dijitalleştirmek istediğinde, müşterilerinden elde ettiği bilgilerle yetinirdi. Ancak artık Smart PMI'da 80 farklı kategoride 2 bine yakın ürün ve hizmeti inceleyip karşılaştırıyorlar ve akıllı KOBİ'lere büyük önem verdiğimiz teknoloji sağlayıcılarımıza sorularını yönetiyorlar. Mesela Samsun'daki bir teknoloji sağlayıcısı neden Tokat'taki bir KOBİ'nin sorununu ya da kendi ilindeki KOBİ'lerin sorunlarını Türkiye'nin dört bir yanından KOBİ'lerle eşit fırsatlarla çözüp bizim için yeni bir kanal yaratmasın? tedarikçiler” dedi.

Vali Tavlı: “Dünyaya daha çok firmamız ihracat yapacak”

Samsun Valisi Orhan Tavlı, dijitalleşmenin her iş alanında hayati önem taşıdığını belirterek, şunları söyledi: “Anadolumuz, her alanda olduğu gibi tarımdan turizme, eğitimden sağlığa kadar dijitalleşme çalışmalarına her zaman destek ve destek verecektir. Bizler özellikle valilik olarak kurumlarla birlikte dün olduğu gibi bugün ve yarın da üreten insanımızın ve milli gücümüz olan KOBİ'lerin yanındayız. Samsung'u ilgilendiren konularda başkanımızla, milletvekillerimizle, yöneticilerimizle istişarede bulunuyoruz. 10 Oda ve Borsa Başkanımızla her ay düzenli toplantılar düzenliyoruz. Samsun’umuzda 7 OSB bölgemiz olup toplam 15 OSB sayımız bulunmaktadır. SAMÜ ve Ondokuz Mayıs Üniversitesinin ortak kullandığı TEKNOPARK alanımız var ve dolu. İletişim dünyasını takip eden insan kaynağımız var. Samsung'un gücü insan kaynağıdır. Bu projelerle insan kaynağımızı teknolojiyle birleştirdiğimizde daha çok firmamız dünyaya ihracat yapacak. “Dünyaya ihracat yaparken aynı zamanda Samsun'u da tüm değerleri, tarihi, kültürel ve doğal güzellikleriyle dünyaya tanıtacağız” dedi.

Başkan Murzioğlu: “Dijitalleşmeye ayak uyduramayan KOBİ’lerin faaliyetlerini sürdürmeleri imkansız hale gelecek”

Dijitalleşmeye odaklanmayan KOBİ'lerin gelecekte ayakta kalamayacağını belirten Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, şunları söyledi: “Ülkemizde 3,5 milyon işletme var. KOBİ tanımına göre bu işletmelerin %99,8'i KOBİ olarak faaliyet göstermektedir. TOBB olarak geçen yıl TÜİK ve KOSGEB ile birlikte yürüttüğümüz çalışmanın sonuçlarına göre ülkemizdeki istihdamın yüzde 72'si KOBİ'ler tarafından sağlanıyor. Bu durumda da ülkemizde toplam cironun yüzde 49'u, ihracatın ise yüzde 36'sı KOBİ'ler tarafından gerçekleştiriliyor. Aynı zamanda ülkemizde KOBİ'ler oldukça dinamik bir karaktere sahiptir. Ülkemizde başarılı e-ticaret pazarları varsa bu KOBİ'lere yönelik dinamik ve güçlü altyapımız sayesindedir. KOBİ'lerimiz ülke ekonomimizin çok önemli paydaşlarıdır. Ülke olarak kalkınmamızın KOBİ'lerden geçtiğine inanıyoruz. Ancak günümüzün modern ekonomileri KOBİ'lerimizin çok daha fazlasını yapmasını gerektirmektedir. KOBİ'lerimizin verimli, birbirini tamamlayıcı nitelikte olması, birlikte çalışarak ve birbirleriyle rekabet ederek ölçek ekonomisi elde edebilmeleri artık son derece önemli. Bunun yolu da dijitalleşmeden geçiyor. Teknoloji sayesinde işbölümünü eskisinden çok daha verimli bir şekilde uygulayabiliyoruz. Yapay zeka sayesinde insanlara ihtiyaç duymadan sorunları tespit edip, oluşmadan önleyebiliyoruz. Önümüzdeki dönemde dijitalleşmeye ayak uyduramayan KOBİ'ler artık faaliyetlerini sürdüremeyecek. Dijitalleşme artık bir zorunluluktan ziyade zorunluluk haline geldi. KOBİ'lerin dijitalleşmesine yönelik de çok sayıda proje yürütüyor, etkinlikler düzenliyor ve politikalar geliştirmeye devam ediyoruz. Ancak son yıllarda bu alanda çalışırken önemli bir sorun tespit ettik. Özel sektörü etkileyen önemli konulardan biri de teknolojilerin hızlı değişimi ve gelişmesidir. KOBİ'ler yeni teknolojilerden en çok etkilenen kitledir. “Bu yüzden KOBİ'lerin artık daha hızlı dijitalleşmeleri gerektiğini söylüyoruz.”

“Akıllı KOBİ Platformunu dijital mağaza gibi düşünebilirsiniz”

Konferansta sunulan Akıllı KOBİ platformu hakkında bilgi veren Başkan Murzioğlu, şunları söyledi:

“TOBB olarak KOBİ'lerin dijitalleşmesi konusunda çalışmalarımızı yoğunlaştırdık ve daha fazla proje geliştirmeye başladık. Bu sorunu çözmek için Akıllı KOBİ platformunu hayata geçirdik. Bu platformla KOBİ'ler ile teknoloji sağlayıcılar arasında TOBB logosu altında güven ve iletişim kurmayı amaçladık. Bu platform altında dijitalleşmenin az önce bahsettiğim iki yönünü bir araya getiriyoruz. Aslında Akıllı KOBİ platformunu bir dijital mağaza gibi düşünebilirsiniz. Smart PMI platformunda fiziksel ürünler yerine dijital ürün ve hizmetler görüntüleniyor. Ziyaretçileri tüketicilerden ziyade KOBİ'lerdir. Şu anda 800'ün üzerinde teknoloji sağlayıcısının 2.000'den fazla ürün ve hizmeti platformda aktif olarak sergileniyor. Platformu her ay on binlerce KOBİ ziyaret ediyor. Bu bağlamda yapılan çalışmalarla son 3 yılda platforma dair çok büyük bir bilgi birikimi elde ettik. Akabinde bugün olduğu gibi bu bilginin yayılmasına yönelik faaliyetlerimize başladık. Bugün 2024 yılının üçüncü Akıllı KOBİ dijital dönüşüm etkinliğini Samsun'da düzenliyoruz. Önümüzdeki dönemde diğer illerimiz ile devam edeceğiz. Bu etkinliklerle teknoloji sağlayıcıları ile KOBİ'leri fiziksel ortamda bir araya getirerek dijital dönüşümünüze daha fazla yardımcı olmayı hedefliyoruz. Yine KOBİ olarak etkinlik sonrasında Akıllı KOBİ platformuna kayıt olarak 800 teknoloji tedarikçimizle iletişime geçebilir, ürün ve hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Bu bağlamda KOBİ'lerimizi dijitalleşme ihtiyaçlarını karşılamak ve platformdaki destek mekanizmalarından faydalanmak için Akıllı KOBİ'lere ücretsiz kayıt olmaya davet ediyorum.”

Etkinlikler gün boyu devam etti

Programın açılış konuşmalarının ardından sektör uzmanları tarafından gerçekleştirilen Akıllı KOBİ'lerin ve KOBİ'lerin dijital dönüşüm yolu konulu panel, Teknoloji Yolunda Dönüşümün Anahtarı: Dijital İşletme Hizmetlerinin Sunumu, panel e-de başarının sırrı ticaret, İş süreçlerinde dijitalleşme trendleri, ihracatta yeni fırsatlar paneli: E-İhracat sunumu, yerel deneyimlerin paylaşıldığı panel ve bilgi yarışması

İle sona erdi.


etiketler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir