İşte mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre mevduat faiz oranlarında genel bir düşüş eğilimi başladı. Ekonomideki toparlanma ve enflasyonun düşeceği beklentileri faizlerdeki düşüşü destekliyor.

Para ve maliye politikalarında yapılan değişiklikler Türkiye ekonomisine olan güveni güçlendirdi. Yabancı yatırımcıların da ilgisini çeken Türkiye ekonomisi hakkında hemen hemen her gün büyük kurumlardan olumlu açıklamalar yapılıyor.

Yatırımcıların borsaya ilgisi arttıkça mevduat tarafında yüksek faiz oranları düşmeye başladı. Merkez Bankası faiz oranı yüzde 50'de sabit tutulurken, mevduata ödenen faiz yüzde 64'e yaklaştı.

FAİZLER DURAKLAMAYA BAŞLADI

Son haftalarda yüzde 70'lere ulaşan mevduat faiz oranlarındaki düşüş, durgunluk sürecine girdi.

Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere göre 1 aya kadar vadeli mevduat faizi yüzde 55,97'den yüzde 56,53'e yükseldi. Vadesi 3 aya kadar olan mevduatın faizi %68,18'den %63,71'e düştü. 6 aya kadar mevduatın faizi yüzde 62,97'den yüzde 61,16'ya düştü. 1 yıla kadar mevduat faizleri %49,86'dan %50,10'a çıktı.

Stopaj Oranlarını Artırın

Parasını mevduata yatıranlara yönelik stopaj oranlarında değişiklik yapıldı. Buna göre, mevduattan kazanılan faiz ve katılımcı bankalardan elde edilen temettülere uygulanan oran değişikliği ile 6 aya kadar (6 ay dahil) mevduata uygulanan stopaj vergisi %5'ten %7,5'e çıkarıldı.

Vadesi bir yıla kadar olan hesaplarda stopaj oranı %3'ten %5'e çıkarılırken, vadesi bir yıldan fazla olan hesaplarda stopaj oranı değişmeyerek %2,5 olarak kaldı.

Bu, faiz gelirinizden her ay ilave bir stopaj vergisi kesildiği anlamına gelir.

EN YÜKSEK FAİZ VEREN BANKAYI TERCİH EDİN

Parasını mevduata yatırmak isteyenler kapsamlı bir araştırma yaparak en yüksek faizi sunan bankayı seçebilirler. Merkez Bankası'nın açıkladığı veriler, mevduata hangi bankanın yüzde ne kadar faiz verdiğini açıklamıyor. Araştırmanızı yaparak en yüksek faiz sunan bankayı seçebilirsiniz.


etiketler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir