Hamas: Ateşkes görüşmelerindeki sorunun mahkumlarla hiçbir ilgisi yok

Hamas yetkilisi Bedran yaptığı yazılı açıklamada, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıların durdurulmasının yanı sıra insani yardım sağlanması, yerinden edilmiş vatandaşların geri dönüşü ve net bir yeniden yapılanma planının öncelikleri olduğunu söyledi.

Hamas'ın önceliğinin İsrail'in gündemde tuttuğu esirlerin serbest bırakılmasıyla sınırlı olmadığını vurgulayan Bedran, şöyle konuştu: “Meselenin tutuklularla ve sayılarıyla alakası yok. Ancak sorun işgalcinin istekli olmamasıdır. Gazze'deki insanların yaşamlarını etkileyen temel konularda arabuluculara her türlü garantiyi vermek.” dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun anlaşmaya varılmasını istemediğini, hem güvenliğini hem de siyasi başarısızlığını gizlemek için halkını kandırdığını vurgulayan Bedran, Hamas'ın ABD'yi arabulucu değil, İsrail'in ana ortağı olarak gördüğünü vurguladı. . Askeri ve siyasi desteğiyle.

Bedran, Gazze'de ateşkes sağlanamamasının sebebinin ABD olduğunu, Filistin halkının güçlü direnişi sayesinde ABD'nin müzakerelerde güçlü kartları olduğunu belirtti.

Netanyahu'nun Gazze'deki Hamas lideri Yahya Sinvar'ı yakalayacakları yönündeki sözlerine aldırış etmediklerini vurgulayan Bedran, “Müzakerelere Filistin halkı adına katıldılar ve Hamas liderlerini ilgilendiren konulara girmediler” dedi. .”

Mossad direktörü David Barnea liderliğindeki İsrail heyeti, Hamas'la ateşkes ve tutuklu değişimi konusunda müzakerelerde bulunmak üzere Katar ve Mısır'ın arabuluculuğuyla ABD dış istihbarat teşkilatı CIA Direktörü Bill Burns ile aynı zamanda Doha'ya gitti. 22 Mart'ta Gazze'de.


İsrail'in Gazze'ye saldırıları

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında 13.000'den fazlası çocuk ve 9.000'den fazlası kadın olmak üzere 32.000'den fazla Filistinli hayatını kaybetti.

Ateşkes görüşmeleri devam ederken İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve hükümetinin diğer üyeleri, Gazze Şeridi'nin güneyindeki bombalamalar nedeniyle zorla yerinden edilen 1,5 milyon evsiz Filistinlinin yaşadığı Refah'a saldırı düzenleyeceklerini defalarca duyurdular. Uluslararası toplumun uyarılarına rağmen.

Hamas ile İsrail arasındaki en büyük anlaşmazlıklardan birinin, Hamas'ın “kalıcı ateşkes çağrısına” rağmen İsrail'in “geçici ateşkes çağrısı yapması ve savaşı sürdürmesi” olduğu belirtiliyor.

Hamas'ın zorla yerinden edilen Filistinlilerin, İsrail'in işgalini sürdürdüğü ve büyük bir kısmının yok edildiği Gazze'nin kuzeyine dönmesini istediği iddia ediliyor ancak İsrail buna karşı çıkıyor.

İsrailli yetkililere göre Gazze Şeridi'nde bazıları canlı, bazıları ölü olmak üzere yaklaşık 136 İsrailli tutuklu bulunuyor. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında öldürülen İsrailli tutuklu sayısının 70'i aştığını duyurdu.

Çatışmada 24 Kasım 2023'te 4 gün süren ve daha sonra 3 gün daha uzatılan “insani duraklama” sırasında 81 İsrailli ve 240 Filistinli tutuklu karşılıklı olarak serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail binlerce Filistinliyi gözaltına almaya ve hapsetmeye devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir