Fransa, Yeni Kaledonya'daki güvenlik güçlerine ekipman sağlamaya devam ediyor

Ulusal basında yer alan haberlere göre, Fransız hükümetinin gönderdiği ve güvenlik güçlerine yönelik çok sayıda zırhlı araç ve teçhizatı taşıyan gemi, bugün Yeni Kaledonya'nın başkenti Noumea'ya ulaştı.

Fransız hükümeti, halkın meşru taleplerini bastırarak güvenliği sağlamak için adadaki güvenlik güçlerinin ve itfaiyecilerin sayısını da artırdı.

Halihazırda adada bulunan “Centaure” tipi zırhlı araçların sayısı artırılırken, mayıs ayından bu yana adaya 160'ın üzerinde itfaiyeci görevlendirildi.

Fransız hükümetinin Yeni Kaledonya'daki anayasa reformu girişimine karşı çıkan bağımsızlık yanlıları 13 Mayıs'ta harekete geçmiş, adada çıkan olaylarda 10 kişi hayatını kaybetmişti.

Fransız hükümeti Yeni Kaledonya'da olağanüstü hal ilan etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa'da 30 Haziran ve 7 Temmuz'da yapılacak erken genel seçimler öncesinde anayasa reformu girişimini askıya aldığını duyurdu.

Aralarında Kanak lideri Christian Tein'in de bulunduğu 7 bağımsızlık aktivistinin tutuklanmak üzere 17 bin kilometre uzaklıktaki Fransa'ya gönderilmesinin ardından adada şiddet olayları yaşandı ve aralarında polis karakolunun da bulunduğu bazı bina ve araçlar ateşe verildi.

Yeni Kaledonya'daki Fransız yerleşimci seçmenlerin sayısını artıracak ve yerel Kanakları azınlık haline getirecek anayasa reformunun yürürlüğe girebilmesi için Fransız parlamentosunun her iki meclisinin de toplanacağı kongre tarafından kabul edilmesi gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir