Emekliler 2025'te ne kadar zam alacak? Emekli olmayanların emekli maaşları artıyor

Emeklileri etkileyen çekirdek maaşlarla ilgili yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Asgari maaşın 12-13 bin liraya çıkarılacağı iddia ediliyor. Ayrıca emeklilerin 2025 yılında alacakları zam oranlarını da imkânlar dahilinde hesapladık. Ayrıca emekli olmayıp 3600 prim günü fazla olanların emekli maaşlarına da mevcut prim koşullarında artış yapılacak.

Burak TAŞÇI- Hurriyet.com.tr Ekonomik Hizmet

En düşük emekli maaşına yapılması planlanan artış milyonlarca emekliyi etkileyecek. Asli maaşı 8 bin 18 lira olan emekli, yüzde 24,73 artışla 10 bin liranın üzerinde maaş almaya başladı. Ancak asıl maaşı 8 bin 18 liranın altında olan emekliler 10 bin lira almaya devam ediyor.

Hükümetin asgari ücrette öngördüğü değişiklikle asgari emekli maaşının 12 bin ile 13 bin lira arasında olması gerekiyor.

MAAŞI 10 BİN LİTRENİN ÜZERİNDE OLANLARIN ARTIŞI OLACAK MI?

En düşük yıllık geliri alanlar genellikle asgari prim gün sayısı ve yaş sınırı nedeniyle kısmi emeklilerdir. Ayrıca primleri asgari düzeyde ödenen kişiler aynı zamanda en düşük yıllık geliri de almaktadır. Maaşları 12-13 bin lira olan emeklilerin maaşlarında mevcut artış oranıyla herhangi bir değişiklik beklenmiyor. Daha önce en düşük emekli maaşına yapılan artışla birlikte, en düşük emekli maaşından fazlasını alan ancak en düşük emekli maaşı kapsamına giren emekliler için herhangi bir artış yapılmıyordu.

2025 YILINDA ARTIŞ NE OLACAK?

Temmuz-Aralık ayları arasında aylık enflasyonun yüzde 1,50 olduğu varsayıldığında, emekli maaşlarının Ocak 2025'te yüzde 9,34 oranında artacağı öngörülüyor.

Aynı hesaplamada enflasyonun her ay %2 olduğunu varsayarsak artış oranı %14,86 olacaktır. 15 bin lira maaş alan emekli, Ocak-Temmuz 2025 arasında 17 bin 229 lira maaş alacak.

EMEKLİ OLMAYANLARIN EMEKLİLİK SAYFALARINI ARTIRIN

Emekli olmayıp emeklilik bilgilerini hesaplamak isteyenler için e-Devlet sistemine yükleme işlemleri tamamlandı. SGK ve BAĞ-KUR emeklilerine yapılan zamlara yansıyan farkla, emekli olmayıp çalışan kişiler de bugün emekli olsalar alacakları maaşı görebiliyor.

Not: Gösterilen maaş emekli maaşıdır ancak şartlar sağlanmadığı için emekli maaşı hak edilmemektedir. Koşullar tamamlandıktan sonra SGK hesaplamaları yapılarak emekli maaşı bağlanıyor. Hesaplama için toplam prim gün sayısının 3600'den büyük olması gerekmektedir.

4A başvuru linki: https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-4a-emekli-aylik-bilgisi-hesaplama
4B üye başvuru linki: https://www.turkiye.gov.tr/4b-emekli-aylik-hesaplama

SSK VE BAĞ-KURLU'NUN KÖK MAAŞI NASIL BULUNUR?

Emekli maaşı 10 bin liranın altında olanlar temel emekli aylığını bulmak için farklı yöntemler kullanmak zorunda kalacak.

SSK emeklilerinin e-Devlet'e giriş yaparak arama kısmına 4A Emeklilik yazıp karşınıza çıkan ilk linke tıklamaları gerekmektedir.

Bir sonraki sayfada “Detay” kısmına tıklayıp açılan pencerede “5510 Ek Tutar 19” yazan alt kısımdaki 10 bin liradan tutarı çıkarmanız gerekiyor. Böylece ek ödemeleri içeren temel maaş yaratılmış olur.

Enflasyon oranı belli oldu… Bakan Şimşek: Enflasyonla mücadele süreci başladı

Bağ-Kurlular'ın e-Devlet'e girip arama kısmına “Emeklilik 4B” yazıp karşınıza çıkan ilk linke tıklaması gerekiyor.

Açılan pencerede “4B emeklilik bilgilerine ait barkodlu belge almak istiyorsanız tıklayın” sekmesine tıkladıktan sonra bir sonraki pencerede SGK ekstrenizi göreceksiniz.

Sayfanın alt kısmında yer alan “19'uncu madde uyarınca düzeltme farkının ilave tutarı” yazan 10 bin liradan rakamları çıkararak, ek taksit dahil temel maaşınızı alacaksınız.


etiketler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir