DSÖ, Batı Şeria'da kötüleşen sağlık krizinden endişeli

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsrail'in saldırılarını ve işgal altındaki Batı Şeria'daki sağlık durumunu sosyal medya platformunda paylaştı.

“Batı Şeria'da kötüleşen sağlık krizinden endişe duyuyoruz.” Ghebreyesus, buradaki sağlık altyapısına yönelik saldırıların ve artan hareket kısıtlamalarının sağlık hizmetlerine erişimi engellediğini söyledi.

Ghebreyesus, Batı Şeria'da Ekim 2023'ten bu yana 124'ü çocuk 500 Filistinlinin öldüğünü, 5 bin 150'den fazla kişinin de yaralandığını vurguladı.

Bu durumun halihazırda zor durumda olan sağlık tesisleri üzerindeki travma ve acil bakım yükünü daha da artırdığını kaydeden Ghebreyesus, “Batı Şeria'daki sivillerin ve sağlık hizmetlerinin acil ve aktif bir şekilde korunması çağrısında bulunuyoruz.” dedi.

Ghebreyesus, uluslararası insani hukuka saygı duyulması gerektiğini, bunun da “sağlık hizmetlerinin kutsallığına her zaman saygı gösterilmesi gerektiği” anlamına geldiğini söyledi.

Batı Şeria'da İsrail zulmü

İsrail güçleri Batı Şeria'daki Filistinlilere yönelik saldırılarını sürdürüyor. El-Emari mülteci kampı ve çevresi de İsrail ordusunun hedefindeydi.

Kampa yapılan baskında 3'ü ağır 7 Filistinli yaralandı.

Celezun mülteci kampına yapılan baskında bir Filistinlinin kafasına gerçek kurşun isabet etti.

Bir diğeri ise bacağından ve karnından şarapnel parçasıyla yaralandı.

Baskında 2 Filistinli de gözaltına alındı.

İsrail askerleri, cezaevinden tahliye edilen bir Filistinlinin kutlama hazırlıklarının yapıldığı evine de saldırdı.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te Filistin topraklarını gasp eden İsrail askerlerinin ve İsraillilerin saldırılarında 7 Ekim'den bu yana 547 Filistinli hayatını kaybetti. 9 bin 185 kişi gözaltına alındı.

İsrail Gazze'de 37 bin 266 kişiyi öldürdü

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 15 bin 694'ü çocuk ve 10 bin 279'u kadın olmak üzere 37 bin 266 Filistinli öldürüldü, 85 bin 102 kişi de yaralandı.

34 bine yakın çocuk yaralandı, 3 bin 600 kişi ise enkaz altında kaldı.

Yaklaşık 1.500 çocuk yaralanma nedeniyle gözlerini, uzuvlarını kaybetti ya da sakat kaldı.

Gazze Şeridi'nde İsrail dışında dış dünyaya açılan tek sınır kapısı olan Refah sınırının kapatılması, gıda sıkıntısı çeken Gazze'ye insani yardım akışını önemli ölçüde etkiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir