Çip üretimi için Japonya'dan 3,9 milyar dolar

Japonya, yeni yarı iletken üreticisi Rapidus'a 3,9 milyar dolar daha taahhüt ettiğini duyurdu.

Hurriyet.com.tr/Ekonomi Hizmeti

Japonya Salı günü, çip endüstrisinde bir kez daha önemli bir oyuncu olmayı hedefleyen yeni nesil yarı iletken girişimi Rapidus'a 3,9 milyar dolara kadar yeni sübvansiyon vereceğini duyurdu. Önde gelen çip üreticisi ülke Tayvan'ı çevreleyen jeopolitik kaygılardan hareketle Japonya, çip üreticilerini büyük sübvansiyonlarla çekmek için ABD ve Avrupa ile rekabet ediyor.

Rapidus, aralarında Sony ve Toyota'nın da bulunduğu bir dizi Japon şirketi tarafından kuruldu. Şirket, 2027'den itibaren Japonya'da iki nanometrelik mantık çiplerinin seri üretimi için ABD devi IBM ile işbirliği yapacak. “Rapidus projesi, son teknoloji yarı iletkenler için son derece önemli ve bu, Japon endüstrisinin bir bütün olarak rekabet gücünü etkileyebilir.” Japonya Ekonomi Bakanlığı yetkilisi Hidemichi Shimizu şunları söyledi. Dedi.

Tokyo, yurt içinde üretilen çiplerin satışını 2030 yılına kadar üç katına çıkarmak için dört trilyon yene (26,4 milyar dolar) kadar hükümet yardımı yapacağını zaten açıkladı. Eylül ayında Hokkaido bölgesinde tesisini inşa etmeye başlayan Rapidus, halihazırda 330 yen'i güvence altına almıştı. Salı günü açıklanan 590 milyar yene ek olarak milyar yen kamu parası.

TSMC JAPONYA'DA TESİS AÇTI

Tokyo, Toshiba ve NEC gibi Japon şirketlerinin mikroçip pazarına hakim olduğu 1980'lerdeki parlak günlerini geri getirmeyi umuyor. Güney Kore ve Tayvan'ın rekabeti nedeniyle Japonya'nın küresel pazar payı %50'den %10'a düştü. Şubat ayında Tayvanlı çip devi TSMC, Japonya'nın güneydeki Kyushu adasında 8,6 milyar dolarlık yeni bir fabrika açtı.

Japon hükümeti tesisin maliyetinin %40'ından fazlasını ödeme sözü verdi. TSMC ayrıca daha gelişmiş çipler üretecek ikinci bir tesisin duyurusunu yaptı. TSMC'nin yeni tesisi aynı zamanda şirketin Çin tehdidi nedeniyle üretimi Tayvan'dan uzaklaştırma taahhüdünün bir parçası. Çin, özerk adanın kendi toprakları olduğunu iddia ediyor ve onu güç kullanarak ele geçirme ihtimalini göz ardı etmiyor.

TSMC, ABD'nin Arizona eyaletinde ikinci bir fabrika inşa ediyor ve Avrupa'da ilki olmak üzere Almanya'da da bir fabrika daha planlıyor. Devlet finansmanı alan diğer şirketler arasında Japonya'dan Kioxia ve Amerika'dan Micron yer alıyor.


etiketler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir