Çin: Güvenlik Konseyi'nin Gazze kararı bağlayıcıdır

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lin Cien, Pekin'de düzenlediği günlük basın toplantısında, Gazze'ye yönelik saldırıların ciddi bir insani krize yol açtığını vurgulayarak, BM Güvenlik Konseyi'nin 2728 sayılı kararının acilen ateşkes ve insani yardımın önündeki engellerin kaldırılması yönünde kesin çağrıda bulunduğunu ifade etti. Uluslararası toplum da bu durumun toplumun geniş bir kesiminin beklentilerini yansıttığını söylüyor.

AA muhabirinin, tasarı lehinde oy kullanmaktan kaçınan ABD'nin BM Daimi Temsilcisi'nin “kararın bağlayıcı olmadığı” yönündeki yorumuna ilişkin sorusuna yanıt veren Konuşmacı Lin, şunları söyledi: “Güvenlik Konseyi'nin kararları bağlayıcıdır” Taraflardan, Birleşmiş Milletler Şartı kapsamındaki yükümlülüklerine uymalarını ve gerekli tedbirleri almalarını rica ediyoruz.” ” dedi.

Lin, ABD ve İsrail'in isimlerini vermeden şunları söyledi: “Ciddi etki sahibi olan ülkenin (ABD) ilgili taraf (İsrail) üzerinde olumlu rol oynamasını ve kararın uygulanmasına tüm gücüyle destek vermesini bekliyoruz. , araçları ve imkanları onun emrindedir.” dedi.

25 Mart'ta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, acil ateşkes ve Ramazan ayında Gazze'ye insani yardımın serbest erişimi çağrısında bulunan kararı kabul etti.

15 üyeli BM Güvenlik Konseyi'nde geçici üyeler Cezayir, Ekvador, Guyana, Japonya, Malta, Mozambik, Güney Kore, Sierra Leone, Slovenya ve İsviçre tarafından hazırlanan karar taslağına 14 üye “evet” oyu verirken, ABD çekimser kaldı.

ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, oylama sonrasında yaptığı konuşmada, kararın “bağlayıcı olmadığını” söylemesi tartışmalara yol açtı.

Birleşmiş Milletler Şartı'nın 25. maddesine göre Güvenlik Konseyi'nin kararları bağlayıcıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir