Bu belirtilere sahipseniz hemen hastaneye gidin! 24 saat içinde tedavi edilmesi gerekiyor: Geç müdahale ölüme yol açıyor!

Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Mehmet Uluğ, son dönemde giderek yaygınlaşan sıtma ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

“24 SAAT İÇİNDE TEDAVİ EDİLMELİ”

Dr Uluğ, şöyle konuştu: “Sıtmaya karşı bağışıklığın düşük olduğu bölgelerde veya insanların iş bulmak için mülteci olarak sıtma bulaşmasının yüksek olduğu bölgelere gitmesi durumunda, uygun koşullar sağlandığında sıtma salgınları ortaya çıkabiliyor. Sıtma, göçmen ve mültecilerin yoğunlaştığı bölgelerde en sık görülen akut ateşli bir hastalıktır. Semptomlar genellikle enfekte sivrisineğin ısırmasından 10-15 gün sonra ortaya çıkar. İlk belirtiler ateş, baş ağrısı ve titremedir” dedi.

iStock-1399321696

“ÖNLENEBİLİR VE TEDAVİ EDİLEBİLİR”

P. falciparum sıtmasının 24 saat içinde tedavi edilmediği takdirde ciddi bir hastalığa dönüşebileceğini vurgulayan Dr. Uluğ, bunun çoğu zaman ölümle sonuçlanabileceğini belirterek sözlerine şöyle devam etti:

“Çocuklarda: Şiddetli anemi, metabolik asidoza bağlı solunum sıkıntısı veya serebral sıtmanın bir veya daha fazla belirtisi görülebilir. Erişkinlerde ise çoklu organ yetmezliğinin sık görüldüğü, hayatı tehdit eden sıtmanın önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğu belirtiliyor. Tüm şüpheli sıtma vakalarında, tedaviyi uygulamadan önce mikroskopi veya hızlı teşhis testleri kullanılarak teşhisin doğrulanması gerekir. Sıtmanın kontrolü ve ortadan kaldırılması için antimalaryal ilaçların etkinliğinin sürdürülmesi çok önemlidir.”

iStock-1491192095

KORUNMA YÖNTEMLERİ VE AŞI

Sıtma bulaşmasını önlemenin ve azaltmanın temel yolunun hasta bireylerin tedavisi ve vektör kontrolü olduğunu belirten Dr. Uluğ, şöyle konuştu: “Tüm hasta kişiler dikkatli bir şekilde tedavi edildiğinde zincirleme bulaşma kesileceği için enfeksiyon sayısı da azalacaktır. Vektör kontrolünde; Böcek ilacıyla işlenmiş cibinliklerin kullanılması ve iç mekanların ilaçlanması etkilidir.

iStock-184940553

Riskli bölgelere seyahat edenlerde kemoprofilaksi ile sıtma önlenebilir. Sıtma parazitinin karmaşık yapısı aşı geliştirmeyi oldukça zor bir iş haline getiriyor. Ancak RTS, S/AS01 (RTS, S), Afrikalı çocuklarda sıtmayı önemli ölçüde azaltabilen ilk ve bugüne kadar tek aşıdır. “Yalnızca en yaygın ve ölümcül sıtma paraziti olan P. falciparum'a karşı etkilidir.” (İHA)

Mynet Youtube
ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
İstanbul - Sivas YHT ilk uçuşunu yaptı!İstanbul – Sivas YHT ilk uçuşunu yaptı!
Masaj salonlarına fuhuş baskını!  Ne oldu?Masaj salonlarına fuhuş baskını! Ne oldu?
Boğaz'da gemi trafiği durdurulduBoğaz'da gemi trafiği durduruldu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir