Bakan Bolat: Türkiye ekonomisi 15 çeyrektir sürekli büyüyor


Türkiye, 2024 yılının ilk çeyreğinde Avrupa Birliği (AB) ve G20 ülkeleri ile karşılaştırıldığında en hızlı büyüyen ekonomi haline geldi. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, “Türkiye ekonomisi 15 çeyrektir kesintisiz büyümesini sürdürüyor” dedi.

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat “2024 yılının ilk çeyreğinde gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) yüzde 5,7 arttı. Dolayısıyla Türkiye ekonomisi 15 çeyrektir kesintisiz büyümesini sürdürüyor” dedi. dedi.

Bakan Bolat'ın açıklamaları şöyle:

Mal ve hizmet ihracatı 2024 yılının ilk çeyreğinde yıllık bazda %4,0 artarak büyümeye 0,9 puan katkı sağladı. Yılın ilk çeyreğinde ithalattaki düşüş de dikkate alındığında “dış ticaretin büyümeye katkısı yüzde 5,7 ile 1,6 puan oldu”. Bu katkı son 7 çeyreğin en yüksek seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye, verileri açıklanan AB (27 üye ülke) ve G20 ülkeleriyle karşılaştırıldığında en hızlı büyüyen ekonomi haline geldi.

“İHRACATIN 2024 YILINDA BÜYÜMEYE KATKISININ OLUMLU BEKLENMESİ BEKLENİYOR”

İlk çeyrek büyüme verilerini değerlendiren Bakan Bolat, şunları söyledi: 2024 yılının ilk çeyreğinde nominal GSYİH (yıllıklandırılmış) 1 trilyon 158 milyar dolara (2023: 1 trilyon 119 milyar dolar) ulaşarak rekor yenilendi. Yatırımlar arasında yer alan makine ve teçhizat yatırımları ise %11,9 artış oranıyla güçlü seyrini sürdürerek artış serisini 18. çeyreğe taşıdı.

Bakan Bolat'ın değerlendirmesi; Büyüme verileri, üretim, istihdam, yatırım ve ihracat öncelikleri kapsamında oluşturduğumuz programın olumlu sonuçlarının artarak devam ettiğini gösteriyor. 2023 yılının ikinci yarısında başlayan ihracat artışı ve ithalatı azaltma eğiliminin ardından, 2024 yılı boyunca net ihracatın büyümeye katkısının pozitif olması bekleniyor. Bir yandan daha kaliteli bir büyüme patikası yakalanırken, diğer yandan makroekonomik istikrar güçlendiriliyor.


etiketler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir