Avrupa Birliği Komiseri Varhelyi açıkladı: Türkiye ile ticarette rekor kırıldı


Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından karşılanan Avrupa Birliği Komiseri Oliver Varhelyi, “Geçen yıl ticaret hacminde rekor kırdık. 200 milyar avroyu aştık.”

Başkan Yardımcısı Yılmaz, Avrupa Komisyonu'nun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi ve beraberindeki heyetle Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya geldi. Toplantının ardından Varhelyi açıklamalarda bulundu. Türkiye ile AB arasındaki ticaretin artarak rekor kırdığını belirten Valherli, “Ticaret hacminde geçen yıl rekor kırdık. 200 milyar avroyu aştık.” dedi.

Vizelere de değinen Valhelyi, “Türklerin AB'ye ilgisi büyük. Geçen yıl vize başvurularında yüzde 30'luk bir artış gördük.” ilan etti.

BAŞKAN YARDIMCISI YILMAZ TOPLANTI AÇIKLAMASI

Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, toplantıya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları söyledi: “Görüşmemiz kapsamında, ilişkilerin somut sonuçlar üretecek şekilde ve olumlu iklim gündemi çerçevesinde ilerleyeceği yönündeki beklentimizin altını çizdik. Temmuz ayından itibaren AB dönem başkanlığını devralacak olan Macaristan döneminde ortak gelecek, ortak ve ortak değerler Çıkarlarımız olan, AB ile genişleme sürecinin bir parçası olan aday bir ülke olarak, Katılım sürecini yeniden başlatma ve somut ve karşılıklı tedbirler alarak ileriye taşıma iradesine sahip olunması halinde, AB'nin diğer aday ülkelere karşı gösterdiği açık ve kararlı siyasi iradenin Türkiye'ye de eşit şartlarda ve ayrım gözetmeksizin gösterilmesi gerekmektedir. Bu anlamda ikili ilişkilerin yanı sıra AB ile Türkiye arasındaki ticaretin artırılması, gümrük birliğinin güncellenmesi, vize işlemlerinin kolaylaştırılması ve daha olumlu bir yaklaşımın oluşturulması gibi önemli alanlarda harekete geçilmesinin önemini dile getirdik. Bölgesel sorunlar olarak Gazze: “Bir an önce ateşkes sağlanması gerektiğini ve Gazze'ye insani yardımların kesintisiz ulaşması gerektiğini ifade ettik ve bu konuda başta AB olmak üzere uluslararası kuruluşlardan daha yoğun çabalar beklediğimizi ifade ettik” dedi.


etiketler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir