Afrika ülkelerine ihracat 4 ayda 6 milyar dolara ulaştı

Türkiye'nin Afrika kıtasıyla ilişkilerini geliştirmeye yönelik attığı adımların ardından kıta ülkeleriyle ekonomik ilişkilerde de önemli ilerlemeler kaydedildi.

Türkiye, Afrika kıtasıyla ilişkilerini 2005 yılından bu yana yoğunlaştırırken, kıtadaki Türk yatırımlarının piyasa değeri 10 milyar doları aştı. Türk firmaları “çeşitliliği artırma” stratejisiyle alternatif pazarlara ihracatta önemli başarılar elde ederken, bu başarıda Afrika pazarının da önemli rolü oldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlenen bilgiye göre, Türkiye'nin Afrika ülkelerine ihracatı yılın ilk 4 ayında 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 2 artarak 6 milyar dolara ulaştı.

Ocak-Nisan döneminde Afrika ülkelerine yapılan ihracatın toplam ihracat içindeki payı yüzde 7,2 olarak belirlenirken, bu dönemde Türkiye'nin ulusal bazda en fazla ihracat yaptığı 12 ülke grubu arasında Afrika ülkeleri 5'inci sırada yer aldı.

Türkiye, yılın dört ayında Avrupa Birliği ülkelerine 31,6 milyar dolar, Orta Doğu ülkelerine 9,7 milyar dolar, Bağımsız Devletler Topluluğu'na 7 milyar dolar ve diğer Avrupa ülkelerine 6,7 milyar dolar ihracat yaptı. ülkeler.

Ocak-Nisan döneminde Türkiye'nin Afrika kıtasında en çok ihracat yaptığı ülkeler 1,1 milyar dolarla Mısır, 982,7 milyon dolarla Fas, 766,5 milyon dolarla Cezayir, 669,5 milyon dolarla Libya ve 325,1 milyon dolarla Tunus oldu. .

İhracat artışında Mısır, Fas ve Cezayir ilk sıralarda yer alıyor

Afrika ülkelerine yapılan ihracatta değer artışında Mısır, Fas ve Cezayir ilk sıralarda yer aldı.

Bu dönemde ihracattaki artış Mısır'da 210,9 milyon dolar, Fas'ta 95,6 milyon dolar, Cezayir'de 95 milyon dolar, Burkina Faso'da 74,3 milyon dolar ve Gana'da 38,6 milyon dolar oldu.

Burkina Faso'ya ihracat ilk 4 ayda yüzde 102,4 artarak 146,8 milyon dolara ulaştı.

İhracatın çoğu kimya ve ürünler sektöründe gerçekleşti

Sektörel açıdan bakıldığında bu dönemde Afrika ülkelerine yapılan en büyük ihracat 1 milyar dolarla kimyasallar ve maddeler oldu.

Bunu 879,6 milyon dolarla tahıllar, baklagiller, yağlı tohumlar ve ürünleri, 624 milyon dolarla çelik, 460,4 milyon dolarla otomotiv sanayi ve 372,9 milyon dolarla tekstil ve hammaddeleri takip etti.

En az ihracat yapan sektörler ise 1,9 milyon dolarla bitki ve süs ürünleri, 2,2 milyon dolarla zeytin ve zeytinyağı, 6,8 milyon dolarla yaş meyve ve sebze, 17,2 milyon dolarla kurutulmuş meyve ve mamulleri, 25,6 milyon dolarla fındık ve ürünleri oldu. dolar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir