Beyaz Saray, İsrail'in Refah'taki “kapsamlı işgalini” desteklemiyor

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, Beyaz Saray'daki basın toplantısında Gazze gündemine ve ABD'nin Refah'a yönelik tutumuna değindi.

Sullivan, ABD yönetimi olarak refah konusundaki yaklaşımlarını başından itibaren İsrail tarafına aktardıklarını ve geçtiğimiz hafta internet üzerinden yapılan ABD-İsrail toplantılarında alternatif planlar sunduklarını söyledi.

Sullivan, şunları söyledi: “ABD olarak 1,3 milyon insanın sığındığı Refah'a karadan müdahalenin doğru olduğuna inanmıyoruz. Bu doğru bir adım atmanın yolu değil, ilerlemenin en iyi yolları var.” Hamas Refah'ta: Bu alternatif rotaları düşünelim “Bunu geçen haftaki oturumda İsrailli mevkidaşlarımıza da açıkladık” dedi.

İsrail heyetinin Washington'a gelerek Refah konusunda orada görüşmeler yapmasını beklediklerini söyleyen Sullivan, bu görüşmelerin somut sonuçlar üreteceğine inandığını söyledi.


Sullivan, Netanyahu'nun “Refeh işgali”ne ilişkin açıklamasına ilişkin detaya girmedi.

Amerikalı danışman, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun “Refah'a yapılacak kara saldırısı için tarih belirlediler” açıklamasına ilişkin ayrıntıya girmeyeceğini ancak İsrailli mevkidaşlarıyla tüm konuları görüştüklerini söyledi.

Sullivan, “İsrail tarafından refaha yönelik uygulanabilir ve inandırıcı bir plan henüz göremedik” dedi. İsrail'in sivilleri koruma planı olmadan bu toprakları işgal etme girişiminin feci sonuçlar doğuracağını söyledi ve vurguladı.

Gazze'deki durumun “ciddi” olduğunu vurgulayan Sullivan, İsrail'in bölgeye daha fazla insani yardım kamyonunun girmesine izin verme kararını memnuniyetle karşıladığını söyledi. Sullivan, “İnsani krizin yaşandığı bu dönemde insani yardımı artırmak gerçekten önemli” dedi. Dedi.

Söz konusu yardım artışından memnun olduğunu belirten Sullivan, bölgedeki ciddi krizi gerekçe göstererek Gazze'ye daha fazla yardımın ulaşması gerektiğini söyledi.


Yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı Refah

Gazze'nin güneyinde, Mısır sınırında bulunan Refah şehri, İsrail saldırılarından önce yaklaşık 280.000 Filistinliye ev sahipliği yapıyordu. İsrail'in 7 Ekim'deki saldırıları nedeniyle 2,3 milyon nüfuslu Gazze Şeridi'nde 1,9 milyon kişi yerinden edildi.

Yerinden edilen Filistinlilerin çoğu, İsrail'in daha önce “güvenli” ilan ettiği Refah'a sığındı. Kuzey bölgelerinden gelenlerin etkisiyle Refah'ın nüfusu dört kattan fazla artarak 1,5 milyona ulaştı.

Yeterli barınma sıkıntısı nedeniyle Refah'a sığınan Filistinlilerin çoğu, derme çatma çadırlardan oluşan kamplarda yaşam mücadelesi veriyor.

İsrail güçleri sık sık hava saldırılarıyla Refah şehrini hedef alıyor. İsrail'in Refah şehrine kara saldırısı düzenlemesi durumunda sivillerin artık Gazze Şeridi'nde sığınamayacağına dair korkular var.

9 Şubat'ta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ordusuna ve güvenlik servislerine “Refah'a yönelik bir saldırı planı hazırlama” talimatı verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir