ABD'nin İsrail'e koşulsuz askeri yardımı sorgulanıyor

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu Gazze'deki sivillerin korunmasına yönelik daha fazla önlem almaya çağırırken, İsrail'e 14 milyar dolar askeri yardım sağlayan tasarıyı da desteklemeye devam ediyor.

1946'dan bu yana en fazla Amerikan dış yardımı alan ülke olan İsrail, 2022 yılına yönelik (enflasyon verileri dikkate alınarak) yapılan hesaplamaya göre şu ana kadar 300 milyar dolar değerinde yardım aldı. Bu miktarın 216 milyar doları askeri yardımdı.

İsrail, kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) (2023) açısından Birleşik Krallık, Yeni Zelanda, Fransa ve Japonya gibi ülkelerin önünde dünyada 18. sırada yer almaktadır. Buna rağmen ABD'den her yıl 3 milyar dolardan fazla askeri yardım almaya devam ediyor. Ayrıca füze hava savunma sisteminin geliştirilmesine yönelik ortak program kapsamında yıllık 500 milyon dolar katkı alıyor.

İsrail'in ABD ile NATO ya da başka bir ittifak bünyesinde bir anlaşması bulunmamaktadır. Ama aynı zamanda her yıl ABD'den milyarlarca dolar değerinde silah ve mühimmat da satın alıyor. Son olarak Biden yönetimi Kongre'ye 95 milyar dolarlık ek silah yardımı tasarısı sundu. Bunun 60 milyar doları Ukrayna'ya, 14 milyar doları ise İsrail'e gidecek.

Ancak Netanyahu yönetimine verilen koşulsuz askeri destek ABD kamuoyunda sorgulanıyor.


“ABD'den İsrail'e boş çek dönemi bitti”

ABD Ordusu'ndan albay rütbesiyle emekli olan jeopolitik uzmanı Rich Outzen, İsrail'e yapılacak askeri yardımın bir kısmının İsrail'in demir kubbeli hava savunma sistemine mühimmat tedarikine, bir kısmının da hava saldırılarında kullanılan mühimmatlara harcanacağını söyledi. bombardıman.

Ancak bu paranın sadece Gazze düşünülerek kararlaştırılmadığına inanan Outzen, şunları kaydetti: “Tehdidin ne kadar ileri düzeyde olduğunu dikkate alırsanız, Hamas'ı bölgesel vekalet ağının bir parçası olarak değerlendirirseniz bu meblağ aslında daha da artacaktır. 14 milyar dolar” dolar ya da buna benzer bir şey.” “Amacı, İran'ı daha fazla harekete geçmekten caydırmaktır. Bu, yalnızca Hamas'ın Gazze'de oluşturduğu askeri tehlike temelinde değerlendirilmemelidir.” Dedi.

ABD ile İsrail arasındaki askeri ve güvenlik iş birliğinin stratejik olduğunu belirten Outzen, İsrail'e yönelik eleştirilerin onlarca yıldır Amerikan kamuoyunda susturulduğunu söyledi.

Bu bağlamda Washington'da pek çok kişinin Filistin'deki iki devletli çözüm politikasının rafa kaldırılmasından memnun olmadığını kaydeden Outzen, özellikle Gazze'nin işgali ve Netanyahu'nun savaş kabinesinin sivillere karşı duyarsızlığının Filistin çevresinde tepkileri kışkırtmaya başladığını vurguladı. dünyada ve Amerika'da.

“ABD'den İsrail'e boş çek günleri sona erdi.” Outzen, “İsrail'in yanlış yaptığını söylemek artık tabu değil” dedi. değerlendirmesini yaptı.

Emekli albay, mevcut tepkilerin İsrail'e silah yardımının kesilmesi düzeyinde olmasa da insani sorunlar ve bundan sonra ne yapılacağına dair bir planın olmayışı nedeniyle olayların gidişatının sorgulandığı yeni bir döneme girdiğimizi vurguladı. . Saldırıların ardından Gazze.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir