Mutfak kültürümüzün geleneksel ve eski lezzetlerinden biridir tereyağı. Eskiden, Anadolu kadınları yayık ayranından ev için tereyağı hazırlarken günümüzde geleneksel tereyağı üretiminin yerini sanayi üretimi tereyağı almıştır.
Teknolojik gelişmeler ve farklı katkı malzemeleri ile tereyağı üretimi çeşitlenmiştir. En lezzetli tereyağı inek sütü ile yapılanıdır.
Tereyağı nasıl yapılır, hakiki tereyağı nasıl anlaşılır ve tereyağı nasıl tüketilir? Makalemizde tüm bu sorularınızın yanıtını bulabilirsiniz.
Tereyağı nasıl yapılır?
Günümüzde üretim tesislerinde teknolojik makineler ve gıda mühendisleri denetiminde üretilen tereyağı; sütün yağının yüksek ısıda makine kazanlarında pişirilerek yapılmaktadır. Makine içinde devinim halinde ve yüksek ısıda köpüren süt, krema kıvamına gelir ve bu işleme “yayıklama” denir.
Ekşi bir tat almaması için tereyağına yıkama işlemi uygulanır. İşleme tabii tutulan krema kadar su, kazana ilave edilir ve birkaç defa devinim yaptırılır. Su katılıp, devinim yaptırılmasının sebebi; tereyağı topağına yapışmış yayık altı atıklarını tereyağından uzaklaştırmaktır. Tereyağı yıkanması aynı zamanda lezzetinin korunması ve dayanıklılığının arttırılması içindir.
Taneli topak haldeki tereyağı kitlesi, homojen (düzenli yapıya sahip olma) bir özellik kazanması için yoğrulur. Plastiğe benzer bir kıvam ve görüntü kazandığı anda tereyağı olmuş demektir.
Tuzlu tereyağı ve tuzsuz tereyağı olmak üzere iki şekilde üretilir. Tuzlu tereyağı isteniyorsa işlemlerin başında kuru tuz ya da su ile eritilmiş tuz kremaya eklenir ve yoğurma ile iyice kitleye yedirilir. Tuzlu tereyağı daha dayanıklıdır fakat en doğal olanı tuzsuz tereyağıdır.
Hakiki tereyağı nasıl anlaşılır?
Kaynar suya attığınız tereyağı topağı tek parça halinde eriyorsa ve tortu çıkıyorsa, oda sıcaklığında yumuşuyorsa, tavada – tencerede ısıtırken köpürüyorsa bu tereyağı doğaldır.
Tereyağının beyaz, açık sarı, koyu sarı gibi birçok türüne rastlarsınız. Tereyağının asıl rengi beyazdır. Rengini kullanılan sütün türü belirler. Orijinal tereyağı sarı olmaz. Yalnızca mayıs ayında sarı olur.
Hakiki tereyağını bıçakla kesmek istediğiniz anda çok küçük parçalara ayrılır.
Tereyağı nasıl tüketilir?
Tereyağı ile yapılan her yemek çok lezzetli olur.
Kek, börek, kurabiye gibi hamur işlerinde oda sıcaklığında yumuşatılarak kullanılır. Nohutlu veya şehriyeli pirinç pilavınıza, domatesli bulgur pilavınıza, kuskus, makarna ve eriştelere enfes bir tat; un ve irmik helvanıza lezzet açısından fark katar. Tostunuza sürebileceğiniz en güzel yağdır.
Kızartmalarda tereyağı tercih edilmez çünkü çabuk yanan ve kararan bir yağdır. Yemek için kızdırılan tereyağına bir iki yemek kaşığı zeytinyağı kattığınız takdirde, tereyağının yanmasını önlemiş olursunuz. Balın diğer yarısı gibidir. Hemen hemen hepimiz tereyağı bal ikilisini çok severiz. Kahvaltı sofralarımızın vitamin deposu ve vazgeçilmez besinidir.
Doymuş yağ oranı yüksek olan tereyağı kalp ve damar rahatsızlığı bulunanlar için az tüketilmesi önerilir. Zengin bir vitamin içeriğine sahip olan tereyağı, bu içeriği sayesinde (omega3, omega6, A vitamini, iyot, selenyum, bakır, çinko, magnezyum, kalsiyum) tiroit, bağırsaklar, kemikler ve mide için faydalı bir besin olmakla birlikte antioksidan etkisi yarattığı için mutfaklarda başköşede yer almaktadır.
Kapalı kapta ve buzdolabında muhafaza edilmelidir. Üstü açık bırakıldığında küflenir, tadı değişir ve kokusunda farklılık oluşur. Bu durumda tereyağını tüketmeyin.
Eonlinesatis.com olarak en taze ve kaliteli tereyağını sofralarınıza sunmaya devam edeceğiz.