Sudan'daki bombalamalarda 40 kişi öldü

Sudan'daki Kereri Direniş Komiteleri tarafından yapılan açıklamada, Omdurman'ın bazı yerleşim bölgelerinin Hızlı Destek Güçleri (HDK) tarafından şiddetli top atışlarına maruz kaldığı belirtildi.

Açıklamada, bombalamada ölü sayısının 40'a çıktığı, 50'den fazla kişinin yaralandığı, ölü ve yaralı sayısının artabileceği belirtildi.

HDK'ye yönelik saldırılarda 100'den fazla kişi hayatını kaybetti

Sivil direniş komiteleri, HDK'nın 5 Haziran'da ülkenin orta kesimindeki Cezire ilinin Ved en-Nora köyüne düzenlediği saldırılarda 100'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Sudan Egemenlik Konseyi, HDK'yı köyde çok sayıda masum insanı öldürerek katliam yapmakla suçlarken, HDK, ordunun, gizli servislerin ve gönüllü askerlerin bulunduğu 3 kampa saldırdığını duyurdu.

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Sudan Özel Temsilci Yardımcısı ve Sudan'ın insani yardım koordinatörü Clementine Nkweta-Salami, iç bölgede yaşanan şiddetli saldırılar ve çok sayıda ölüm haberi karşısında şok olduğunu söyledi. Cezire eyaletinde.

BM'nin 5 Haziran'da yaşanan olaylara ilişkin tüm detayları bilmemesine rağmen sivillerin yaşadığı bölgelerde yoğun silah kullanıldığına dair güvenilir raporları bulunduğunu belirten Salami, şöyle konuştu:

“Ved en-Nora'da yaşananların kapsamlı bir şekilde soruşturulmasını ve bu suçların sorumlularının hesap vermesini talep ediyoruz. HDK, üyelerinin bu bölgede kara operasyonlarına katıldığını doğruladı.”

Sudan'daki savaş

Sudan'da Ömer El Beşir'in 30 yıllık iktidarının halk ayaklanmasıyla devrilmesinin ardından sivillerin katılımıyla kurulan hükümete karşı ortak darbe yapan HDK ile ordu arasındaki iktidar mücadelesi bir yılı aşkın süredir devam ediyor. yıl.

2023 Nisan ayı ortasında başlayan ve Sudan'ın çoğu eyaletinde devam eden savaşta ordu kuzey ve doğu eyaletlerinde hakimiyetini korurken, HDK'nın batı ve güney eyaletlerinde etkili olduğu görülüyor.

Savaşı bitirmek için Suudi Arabistan ve ABD'nin arabuluculuğunda başlatılan Cidde görüşmeleri, Sudan'ın komşularının Mısır öncülüğündeki barış girişimi, Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'nin Doğu Afrika'daki çalışmaları ve Bahreyn'in başkenti Manama'daki görüşmeler, sonuçsuz kaldı.

En büyük krizin yerinden edilme ve yerinden edilme olarak kaydedildiği Sudan'da, çatışmalar nedeniyle BM'ye göre 16 binden fazla insan hayatını kaybetti, 8,7 milyon civarında insan yerinden edildi ve 25 milyondan fazla insan insani yardıma ihtiyaç duyuyor. dünyada açlık. yer almak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir