“Sıfır Atık Hareketi küresel bir harekete dönüştü”

Emine Erdoğan, 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü dolayısıyla BM, OECD, UNESCO, Türkiye daimi temsilcilikleri, UNEP ve dış misyonlarda düzenlenecek etkinlikler dolayısıyla video mesaj gönderdi. bu yıl ikinci kez kutlanacak.

Emine Erdoğan, mesajında, dünyadaki tüm kadim öğretilerin doğanın sonsuz ilhamından beslendiğini ve tüm canlılarla uyum içinde bir yaşamı tavsiye ettiğini belirterek, Anadolu'nun önemli değeri olan Hz. bunun örneği. Erdoğan, “Cömertlik ve yardımda akarsu gibi, şefkat ve merhamette güneş gibi, tevazu ve tevazuda toprak gibi, hoşgörüde deniz gibi olun” sözlerinin bugün de kalplerde yankılanan, zamansız öğütler olduğunu kaydetti.


“Dünya her yıl insanlığın ürettiği 2 milyar ton atığı taşıyor.”

Emine Erdoğan, Anadolu'nun hayranlık uyandıran doğal zenginliklerinin birçok şiire, hikâyeye ve tabloya ilham verdiğini belirterek, şöyle konuştu: “Geçmişin doğayla olan hayranlık uyandıran ilişkisi gün geçtikçe terk edilirken, gelecek nesillere nasıl bir dünya bıraktığımızı düşünüyorum. Bolluğunu cömertçe bize sunan nehirler, yanlış tüketim. “Biz yok olma tehlikesiyle karşı karşıyayken, bizi alçakgönüllü bir şekilde besleyen toprak, kimyasal atıklarımız yüzünden hayatta kalma mücadelesi veriyor.” değerlendirmesini yaptı.

Hava kirliliğinin her yıl 7 milyon insanı öldürdüğünü, 1970'ten bu yana dünyadaki yaban hayatı nüfusunun yüzde 70 azaldığını, dünyanın her yıl 2 milyar ton insan yapımı atık taşıdığını belirten Emine Erdoğan, şöyle devam etti:

“Her gün 2 bin çöp kamyonuna eşdeğer plastiği okyanuslara, nehirlere ve göllere atıyoruz. Okyanusta yüzen kıta büyüklüğünde bir plastik adasının bu yüzyılın insanlarının eseri olduğu bilincimizde midir? İnsanlık bunu yapıyordu” Gerçek bir ilerleme, bu ilerleme dünyayı daha uygar hale getirir mi ve daha insani bir yer olması gerekmez mi? İklim değişikliğinin ve çevre kirliliğinin sonuçlarını acı deneyimlerle öğrenen bizler, bir yandan bu zorluklarla mücadele etmeliyiz. bir yandan da gelecek nesillere olan sorumluluğumuz çerçevesinde sürdürülebilirlik konusunda somut adımlar atıyoruz. Bu düşüncelerle 2017 yılında Sıfır Atık Hareketi'nin tohumlarını attık. “Küresel bir harekete dönüşmesinden büyük mutluluk duyuyorum. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Kararı ile”.


“Her kesimden insanı çatısı altında buluşturuyor”

Emine Erdoğan, Sıfır Atık hareketinin çevre konusunda bireysel ve aktif gönüllülük fırsatları sunarak her kesimden insanı çatısı altında birleştirdiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Sıfır Atık yaklaşımının temelinde tükettiğimiz her kaynağın sorumlu bir şekilde kullanılması gerektiği kabulü yer alıyor. Satın aldığımız ürünlerden kullandığımız malzemelere kadar her gün bilinçli seçimler yapmalı, alışkanlıklarımızı, seçimlerimizi ve süreçlerimizi verimli bir şekilde uyumlu hale getirmeliyiz. Birleşmiş Milletler Sıfır Atık Kıdemli Şahsiyetler Danışma Komitesi” Türkiye Cumhurbaşkanı olarak atıksız ve sürdürülebilir yaşam bilincinin gelecek nesillere bırakabileceğimiz en güzel miraslardan biri olacağına inanıyorum.

13 değerli üyeden oluşan Danışma Kurulumuz bünyesinde, iyi uygulamaların paylaşımı başta olmak üzere Sıfır Atık yaklaşımının yaygınlaştırılması kapsamında çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Birleşmiş Milletler Sıfır Atık Kararı ile ilan edilen 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü'nün bu bağlamda önemli bir fırsat teşkil ettiğini düşünüyorum. “Ortak evimiz olan dünyayı daha yaşanabilir bir yer haline getirmek için zaman ve çaba harcayan tüm çevre gönüllülerinin Sıfır Atık Günü'nü kutluyorum.”

Emine Erdoğan, BM-Habitat ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı başta olmak üzere uluslararası kuruluşların değerli işbirlikleriyle Uluslararası Sıfır Atık Günü nedeniyle düzenlenen tüm etkinliklerin faydalı olmasını umarak, bu özel etkinlikte dünyanın dört bir yanındaki diplomatik misyonlara da hitap etti. Türkiye'nin bayraktarları oldukları günde, yaptıkları faaliyetler ve çalışmalarıyla katkılarından dolayı kendilerine canı gönülden teşekkür etti.

Emine Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile birlikte başlatılan “Sıfır Atık Küresel İyi Niyet Bildirgesi”ni online imzaya açtığını hatırlatarak, şöyle konuştu: 30'un üzerinde Devlet ve Hükümet Başkanının eşleri.Bu vesileyle, “İyi Niyet Bildirgesi'ni imzalayarak herkesi bir kez daha Sıfır Atık gönüllüsü olmaya davet ediyorum. Kaynakların maksimum düzeyde kullanıldığı, israfın en aza indirildiği, sürdürülebilirliğin hakim olduğu müreffeh bir dünya diliyorum.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir