Kentte son yıllarda ekimi artan aspir, özellikle yağ üretiminde kullanıldığı için ayçiçeği ve zeytine alternatif olarak değerlendiriliyor.
TÜİK'in 2023 yılı verilerine göre Türkiye'de 321 bin 298 dekar alanda üretilen aspir bitkisinin yüzde 10'dan fazlası Isparta'da bulunuyor.
Milattan önce Mısır'da, daha sonra Orta Asya ve Anadolu'da yetiştirildiği bilinen aspirinin tarihi yaklaşık 3.500 yıl öncesine dayanıyor.
Papatya familyasına ait olan ve boyu 50-100 santimetreye ulaşabilen bu rengarenk bitki, yaz sonlarında sarı, krem, beyaz, kırmızı ve turuncu renklerde çiçek açar.
Halk arasında “ülke safranı” olarak da bilinen aspir, yağ açısından oldukça zengin bir bitkidir. Kentte geçen yıl 40 bin 700 hektar alanda yetiştirilen aspirin miktarı, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nün steril alanların tarıma kazandırılmasına yönelik çalışmaları sayesinde bu yıl 3 katına çıktı.
“Tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi” projesi kapsamında yüzde 75 teşvikle 40 ton aspir tohumunun dağıtıldığı Yalvaç ilçesinde çiftçiler, aspir üretimine ilgi gösteriyor.
“Kurak toprak koşullarına daha dayanıklı”
Yalvaç İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ziraat Mühendisi Ahmet Yavuz Yalçın, aspir üretimini yaygınlaştırmak amacıyla çiftçilerle ekim ve teknik değerlendirme toplantıları yaptığını söyledi.
Yalvaç'ın kullanılmayan tarım arazilerinin aspir sayesinde ekonomiye kazandırıldığını vurgulayan Yalçın, aspir yetiştiriciliğine yönelik mazot ve gübre desteği de verildiğini söyledi.
Aspirinin kurak toprak şartlarına diğer bitkilere göre daha dayanıklı olduğuna dikkat çeken Yalçın, şöyle konuştu: “Arpa ve buğday ekiminin mümkün olmadığı yerlere aspirin ekilmesi hem ekonomiye hem de çiftçimize katkı sağlıyor. Aspirin posası bile petrol üretimi sonrasında kullanılıyor. hayvan yemi olarak Yağ ve protein içeriği “Değerinin yüksek olması hayvan sağlığı açısından da faydalıdır.”
Yüksek yağ geri kazanım oranı
Aspir üreticisi Çiftçi Süleyman Danacı da, soğuk havalar geçtikten sonra mart ayı sonuna doğru aspir ekimi yapıldığını ve deka başına yaklaşık 5-6 kilo tohum kullanıldığını kaydetti.
Ağustos ayının sonlarına doğru aspir hasadını yaptıklarını belirten Danacı, şöyle konuştu:
“Hasatımızı biçerdöverle yapıyoruz. Yağlı bir bitki olduğu için samanı biçilip doğrandığında çok değerli hale geliyor. Hasat zamanında deka başına 120-160 kilogram civarında verim alıyoruz. Ortalama yüzde 30 oranında yağ elde ediliyor. Hasat edilen aspirin yağa dönüştürülmesi sürecinde kaliteli bir ürün elde edilmesi gerekmektedir. Yağ soğuk ve sıcak presleme yöntemleriyle elde edilir. Soğuk sıkım yağı ağırlıklı olarak bölgemizde üretiliyor.”
Aspir üretimine başladıktan sonra yemeklik yağ ihtiyacını bu bitkiden karşıladıklarını belirten Danacı, “Aspir ekimine başladıktan sonra piyasadan yağ almıyoruz. Şehir dışında yaşayan çocuklarımıza da gönderiyoruz. ayçiçek yağı gibi sağlıklı bir yağdır.” dedi.