Almanya'da sanayi üretimi beklentilerin aksine düştü


Almanya'da Mayıs ayında sanayi üretiminde yaşanan beklenmedik düşüş, Avrupa'nın en büyük ekonomisindeki geçici toparlanmanın ivme kaybettiğine dair korkuları artırdı.

Hurriyet.com.tr/Ekonomi Hizmeti

Almanya'nın federal istatistik kurumu Destatis, üretimin Nisan ayındaki hafif artışın ardından Mayıs ayında %2,5 düştüğünü söyledi.

AFP News'e göre, finansal veri şirketi FactSet'in anketine katılan analistler Mayıs ayında %0,2'lik bir artış bekliyorlardı.

Yüksek enflasyon, yavaşlayan üretim ve kilit ticaret ortakları arasındaki zayıflık gibi sorunlarla boğuşan Almanya, 2023'te küçülen tek büyük gelişmiş ekonomi oldu.

Yılın başında bazı göstergeler toparlanmanın ivme kazandığını gösteriyordu ancak son haftalarda bu umutlar söndü.

ING ekonomisti Carsten Brzeski şunları söyledi: “Yılın ikinci yarısı henüz yeni başlarken, iyimserlik yerini daha fazla gerçekçiliğe bıraktı.”

“EKONOMİ İVME KAYBEDİYOR”

Mayıs ayı sanayi üretim verilerinde inşaat sektöründe yüzde 3,3, otomotiv sektöründe yüzde 5,2, elektrikli teçhizat ve makine mühendisliği gibi diğer sektörlerde ise sert düşüşler yaşandı.

Verilere yanıt veren Ekonomi Bakanlığı, sanayi sektörünün önümüzdeki aylarda oldukça durgun kalmasını beklediğini söyledi.

Alman hükümeti bu yıl yüzde 0,3 büyüme bekliyor.


etiketler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir