Plajların işletmesi MUÇEV'de: Yatlardan alınan parayla 100 yeni plaj açılacak


Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın “Deniz halkındır” sloganıyla başlattığı çalışmalar kapsamında planlanan 100 yeni plajı kimin yöneteceği açıklandı.

Alpe Aysel / Hürriyet

Yeni plajların halkın daha uygun fiyatlarla faydalanabilmesi için MUÇEV'in işletmesine karar verildi. Yat ve teknelerden elde edilecek gelir de yeni plajların açılmasına harcanacak.

“HALKA EKONOMİK HİZMET İÇİN”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, şunları söyledi: “Denizler, ne kadar kaçak ve işgal altında olursa olsun halkındır sloganıyla; “Vatandaşların denize erişmesini engelleyen her şeyi temizlemeye başlıyoruz” dedi ve projenin ikinci aşamasında 100 yeni kamusal plajda çalışmaların yapıldığını da sözlerine ekledi. Bakanlık birimleri, Türkiye genelinde 100 noktada açılacak yeni plajların belirlenmesini tamamlarken, bunları kimin yöneteceği de belirlendi. Plajların işletmeciliğini Muğla Hizmet Vakfı ve Türkiye Çevre Koruma Vakfı işbirliğiyle 10 yıl önce kurulan MUÇEV üstlenecek. Bakanlık yetkilileri, yeni plajlarda kanalizasyon, su, tuvalet ve duş gibi hizmetlere yatırım yapılması gerektiğini söyledi. MUÇEV'in bu masrafları karşılamak için 100 yeni plaj ihalesi açıp açmayacağını sorduğumuzda yetkililer şu yanıtı verdi: “İhale açılmayacak, taşeronlara verilmeyecek. Vatandaşlarımıza kaliteli ve ekonomik hizmeti minimum maliyetle sunmak için kadromuzla yönetmeye karar verdik. “Yat ve teknelere kuracağımız şamandıra sisteminden elde edilen gelirin bir kısmını yeni plajlar açmak için kullanabiliriz” yanıtını verdiler.

Ayrıca MUÇEV'in sorumluluğunda olan ve belediyeler tarafından işletilen ancak kullanım süresi dolan plajların isteyen belediyelere devredileceğini vurgulayan bakanlık yetkilileri, şöyle konuştu: “Muğla Ortaca ve Dalaman'daki halk plajlarının işletme hakkı verildi. belediyeler 5 yıl süreyle kojenerasyona geçti.”

KOYLARA GİRİŞ RANDEVU İLE OLACAK

-Bakanlık, koylarda bulunan yat ve teknelerin deniz yaşamına zarar vermesini ve atıklarını denize atmasını önlemek amacıyla pilot bölge ilan edilen Göcek'e 50 metre aralıklarla 700 adet göz şamandırası kurmayı hedefliyor. Bu kapsamda yat ve tekneler bazen deniz tabanına konulan bağlantılı şamandıralara bağlanacak. Yatlar, geliştirilen mobil uygulamanın belirlediği randevulara göre planlı bir şekilde koylara yanaşacak ve demirlemeleri sistemli bir şekilde gerçekleştirilecek. Bakan Özhaseki, CNN Türk'te katıldığı programda, maliyetinin 100 euro olacağını da duyurdu. Göz şamandırasına demirlenen tekneler için günlük. Yat ve teknelerin keyfi olarak atıklarını denize atmalarını önlemek amacıyla atıklar belirlenen atık toplama noktalarında toplanacaktır. Atıklarını kontrolsüz bir şekilde denize bırakanlara “caydırıcı” miktarda para cezası verilecek.


etiketler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir