İletişim Başkanı Fahrettin Altun, G7 ile ilgili makale yazdı

Altun, makalesinde, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan sistemin küresel sorunlar, denemeler ve kırılmalar karşısında güçsüz kaldığı bir süreçten geçtiğini, küresel sistemin çıkar ve talepler doğrultusunda işlediğini belirtiyor. Dünya ve bazı ülkeler çatışmaları ve savaşları körükleyerek refah, barış ve istikrar gibi yapıcı gerçekleri gölgede bırakıyor.

Soğuk Savaş'ın fiilen sona erdiği 1990'lı yıllardan bu yana dünyanın barış ve istikrar açısından çok sancılı bir süreçten geçtiğini vurgulayan Altun, mevcut sürecin bölgesel ve küresel işbirliğini ve küresel aktörlerin bu konuda daha aktif rol almasını gerektirdiğini vurguladı. sorunları çözmek.

Ukrayna-Rusya savaşı, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları ve daha birçok olayın, uluslararası aktörlerin bölgesel sorunların çözümünde etkisiz olduklarını ve çözüm konusunda gerekli iradeyi gösteremediklerini açıkça gösterdiğini belirten Altun, şöyle konuştu:


“Uluslararası aktörlerin son dönemde kaybettiği yükseklik, 2000 sonrası çok aktörlü, çok boyutlu dünya sisteminin doğasının göz ardı edilmesinden kaynaklanmaktadır. Şunu açıkça kabul etmek gerekir ki 2 veya 3 süper güç ve bu güçlerin siyasi ve ideolojik kaygıları onlar değildir. Bu güçlerin çıkarları ve çıkarları şekillenebilmektedir. Başka ülke ve halkların kendi çıkarları uğruna sömürüldüğü bir dünya sistemi düşünülemez. Uluslararası örgütler ve bu örgütlere hakim olan büyük devletler, öncelikle bu gerçeği anlamalı ve ülkenin yeni stratejilerini örgütlemelidir. Dolayısıyla İkinci Dünya Savaşı sonrasında kurulan uluslararası sistem çökmekte ve yeni dönemin ruhuna uyum sağlamak zorundadır.


Yeni dönemin ruhuna uygun bir sistemin inşası için uluslararası kuruluş ve girişimlerin bir an önce sorumluluk üstlenmesi önemlidir. Bunlardan biri olan G7'nin uluslararası alanda siyasi ve ekonomik etkisi her geçen gün artıyor. G7, başlangıçta daha ekonomik kaygılarla kuruldu ve 1970'lerden bu yana giderek odağını genişletti. Finansal zorlukları tartışmak için özel bir toplantıdan, önemli küresel sorunları ele almak için daha resmi bir foruma dönüştü. G7, ortak değerler ve ilkeler etrafında birleşmiş ve özgürlüğün, demokrasinin ve insan haklarının uluslararası alanda desteklenmesinde rol oynadığını iddia eden bir gruptur.


Dünyamızın son yıllarda yaşadığı uluslararası krizler ve çatışmalar göz önüne alındığında, G7'nin bu açıklamayı ne ölçüde hayata geçirebildiğini ve aldığı kararların uluslararası arenada nasıl karşılık bulduğunu yeniden düşünmek ve tartışmak gerekiyor. G7'nin bağlayıcı kararlar alma yetkisi yoktur; Ancak bugün, bağlayıcı karar alma yetkisine sahip uluslararası kuruluşların bile görev ve işlevleri tartışılırken, G7'nin bu sorulardan kaçması mümkün değil.”

“Uluslararası aktörler iyi bir performans sergilemedi”

Bu yıl 13 ve 15 Haziran tarihlerinde İtalya'nın başkanlığında gerçekleştirilecek 50'nci zirve, “kurallara dayalı uluslararası sistemin savunulması, Rusya-Ukrayna savaşı ve Ukrayna'ya verilen desteğin devam etmesi, Ortadoğu'daki çatışma” konularına odaklanacak. Doğu ve küresel gündemdeki sonuçları, enerji güvenliği, kalkınma konularının “Gelişmekte olan ülke ve ekonomilerle ilişkiler, Afrika ile ilişkiler, Hint-Pasifik bölgesi, iklim-enerji bağlantısı, gıda güvenliği, göç, yapay zeka” temalarının ele alınacağını belirten Altun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın özel konuk olarak katılacağı zirvenin bu yılki temasının “kurallara dayalı uluslararası sistem” teması üzerinde yoğunlaşacağını söyledi.

Altun, şunları söyledi: “Her ne kadar bu tema belirlenmiş olsa da şu gerçeğin altını çizmek gerekiyor; Maalesef bugün benimsenen ve uluslararası sistemin dayandığı kurallar bazı devletler tarafından vahşice ihlal edilebilmektedir. İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları, insani ve diplomatik açıdan aylardır süregelen uluslararası hukuk ihlalinin en vahim ve en güncel örneğidir” dedi.

İsrail aylardır devam eden saldırılarında onbinlerce masum insanı katletti; “Güvenli bölge” ilan ettiği Refah'ı da bombaladıklarını belirten Altun, İsrail'in Gazze ve diğer kentlerde yaptıklarının açık bir savaş suçu olduğunu kaydetti.

Altun, şu değerlendirmelerde bulundu:


“Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan aylardır her platformda İsrail'in pervasız saldırılarının durdurulması gerektiğini söylüyor. İsrail'in uluslararası sistem tarafından korunduğu, hatta durdurulduğu düşüncesi küresel ölçekte geniş çapta kabul görmeye başladı.


Bu kabulde, hiçbir hukuk, ilke ve değer tanımayan İsrail'in saldırılarına karşı direnmede başta G7 olmak üzere uluslararası aktörlerin rolü yadsınamaz. Onbinlerce çocuk ve kadın katledilirken uluslararası sistemin ateşkes çağrısı bile yapamadığına tanık olduk.


Aylar süren kanın ardından ateşkes çağrısı yapılırken, dünya ayağa kalkarken, üniversiteler ve gençler “artık yeter” diyerek ayağa kalktı. İsrail'in saldırılarına karşı küresel çapta artan itirazlar ve isyanlar, İsrail'i destekleyen ülkelerin utançla anılacağının en somut göstergesidir.


G7 ülkeleri liderleri, ABD Başkanı Joe Biden'ın 31 Mayıs'ta açıkladığı ateşkes planına tam destek verdiklerini söyledi. Ancak hem bu çağrının hem de ona verilen desteğin özellikle İsrail üzerinde nasıl bir caydırıcı etki yaratacağı son derece tartışmalıdır. Elbette G7 ve diğer uluslararası aktörlerden bundan daha fazlasını yapmaları isteniyor ve bekleniyor.
Bu nedenle mevcut uluslararası sistem yeniden yapılandırılmalı, güçlülerin değil, hakların ve mazlumların savunulduğu bir sistemi inşa etmenin yolları aranmalıdır.

“Türkiye, bölgesel ve küresel barışa, istikrara ve krizlerin çözümüne katkı sağlamaya devam edecektir.”

Altun, son yıllarda yaşanan kriz ve çatışmalarda uluslararası aktörlerin işlevsizliği ve suskunluğunun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “Dünya beşten büyüktür” ve “Daha adil bir dünya mümkün” sloganlarının ne kadar doğru ve yerinde olduğunu gösterdiğini vurguladı. Küresel barış çabalarına büyük önem ve destek verdiklerini söyledi.

Rusya-Ukrayna savaşında ateşkes arabuluculuğu rolünün ve tahıl krizindeki yapıcı girişimlerinin Türkiye'nin son yıllarda küresel barışa yaptığı katkının en somut tezahürleri olduğunu belirten Altun, şöyle konuştu: “Düzensiz göçten, çeşitli alanlarda iklim değişikliğinden, uluslararası terörizmden tedarik zincirlerinin bozulmasına kadar küresel bir sorun haline geldi.” “Ortaya çıkan zorluklara karşı Türkiye, dün olduğu gibi bugün de bölgesel ve küresel barışa, istikrara ve krizlerin çözümüne katkı sağlamaya devam edecektir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir