Motosiklette silindir açıklığı | Genel Haberler

Maliye Bakanlığı, motor hacmi 100 cc'nin üzerinde olan ve ithalatı vergiye tabi motosikletlere yönelik oyunu ortaya çıkardı. Edinilen bilgiye göre ithalatçı, vergiden kaçınmak için 50 cc hacimli motoru Türkiye'ye getiriyor. Motor hacmini 100cc'nin üzerine çıkaracak piston kiti gibi parçalar da ithal ediliyor. Montajı Türkiye'de yapılan 125 cc silindirli motorlar piyasaya sunuluyor.

Neşe Karanfil / Hürriyet

Motosiklet motor silindirlerinin hacmi Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın radarına yakalandı. Bütün bunların arkasında bize 'vazgeç' dedirten bir gümrük oyununun olduğu ortaya çıktı.

Edinilen bilgiye göre, piyasadaki 125 cc motor hacmine sahip bazı motosikletler, 50 cc'nin altında motor kapasitesiyle ithal ediliyor. Bu araçların silindir hacmi 50cc'nin altında motosiklet olarak Türkiye'ye ithal edildiği bildirilirken, söz konusu motosikleti 100cc'nin üzerine çıkaracak piston ve silindir kitleri gibi parçaların da ithal edildiği kaydedildi. Daha sonra, resmi olmayan yöntemler kullanılarak araca montajlar ve yükseltmeler gibi teknik değişiklikler yapılarak motor hacminin artırıldığına dikkat çekildi.

100cc'nin altındaki motosikletlerin MTV'ye tabi olmaması nedeniyle bu oyunla pazar satışlarının yapıldığına dikkat çekildi.

GÜNCELLEME DEVAM EDİYOR

Uzun süredir IBAN ve düşük KDV gibi konularda yoğun denetimler yürüten Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu kez düşük motor kapasiteli motosiklet ithalatına odaklandı. Kaynaklar, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın “yükseltme” yoluyla silindir hacmini artırarak motorun piyasaya sürülmesini engellemeye kararlı olduğunu vurguladı. 50 cc'nin altındaki motosikletlerin daha sonra basit yükseltmelerle boyutlarının 100 cc'nin üzerine çıkarılarak piyasaya sürülmesinin motosiklet pazarı işletmecileri tarafından bilinen bir yöntem olduğu belirtildi.

SİGORTA VEYA MTV YOK

Motor kapasitesi 50cc ve altı olan motosikletlerin tercih edilmesinin en önemli nedenlerinden biri de bu araçların yol sigortası gerektirmemesidir. Hürriyet'e bilgi veren kaynaklara göre Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) mevzuatı, motor kapasitesi 100 cc'nin altında olan motosikletleri kapsamıyor. Bu iki faktör, bu araçların piyasa fiyatlarının altında satılmasına neden oluyor. B sınıfı ehliyetle bile kullanılabilen bu motosikletlerin muayene kapsamının dar olmasının silindir hacmi açısından yükseltmeyi yakalamayı zorlaştırdığını söyleyen kaynaklar, “Bu nedenle tercih edilmeli” yorumunu yaptı. .

4 BAKANLIK YAKIN TAKİPTE

-Verilen bilgiye göre motor kapasitesi 50 cc'nin altında olan Türkiye'ye gelen motosikletler yetkili kişiler tarafından 125 cc'ye çıkarılmıyor. Kaynaklar, ilgili idarelerin pasif olduğunu ve bu işlemlerin kayıt altına alınmadığını vurguladı. Hem onay belgesinde hem de trafik sicilinde bu motosikletlerin 50 cc'den küçük olduğu belirtilerek bunların kaçak gelir olduğunun altı çizildi. Kaynaklar, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından her türlü tedbirin alınacağını ve kontrollerin yoğunlaştırılacağını belirterek, şunları kaydetti: “Bu sayede; Yasadışı uygulamalara son verilmesi için motosiklet ithal eden motosiklet sahiplerine, dönüştürdüğü halde bildirimde bulunmayanlara ve yaptıranlara “Cezai işlem uygulanacaktır” uyarısında bulundu.


etiketler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir