AMD, Nvidia ile rekabet ediyor… Yeni AI çipleri tanıtıldı


Teknoloji şirketi AMD, yeni yapay zeka işlemcilerini tanıttı.

Hurriyet.com.tr/Ekonomi Hizmeti

Teknoloji şirketi AMD, yeni yapay zeka çiplerini tanıttı. AMD'nin veri merkezlerinden dizüstü bilgisayarlara kadar çok çeşitli ortamlarda kullanılacak yeni yapay zeka destekli çipleriyle son zamanların en büyük çip üreticilerinden Nvidia'ya rakip olması bekleniyor.

Yapay zeka uygulamalarının geliştirilmesine, eğitilmesine ve çalıştırılmasına yardımcı olan ChatGPT gibi özel işlemcilere olan talep son birkaç yılda patlama yaşadı. İşlemci üreticisi AMD, Nvidia'nın en ciddi rakiplerinden biri olarak ortaya çıktı ve CEO Lisa Su, rakipleriyle rekabet edebilecek güce sahip olduğunu söyledi.

Su, “Yapay zeka bizim bir numaralı önceliğimizdir ve yapay zekanın bilgisayar pazarının her bölümünü yeniden şekillendirdiği bir dönemde, sektör için inanılmaz derecede heyecan verici bir zamanın başlangıcındayız” dedi. Dedi. Su ayrıca AMD'nin en yeni ürünlerinden biri olan Instinct MI325X'in bu yılın sonlarında piyasaya sürüleceğini duyurdu.

Dünyanın en büyük dizüstü bilgisayar şirketlerinden bazılarıyla ortaklıklar kuran Su, yapay zeka destekli bilgisayarlarında AMD'nin Ryzen işlemcilerinin yer almasını isteyen teknoloji devleri Microsoft, HP, Lenovo ve Asus'un liderlerini bir araya getirdi.

Microsoft, ChatGPT yapımcısı OpenAI'ye milyarlarca dolarlık yatırım yaparak ve yapay zeka özelliklerini hızla ürünlerine entegre ederek yapay zeka alanında lider şirketlerden biri haline geldi. Bu ayın başlarında Microsoft, Windows işletim sistemini yerleşik yapay zekayla çalıştıracak “AI PC'ler” adı verilen Copilot+ bilgisayarlarını tanıttı.

Microsoft CEO'su Satya Nadella Pazartesi günü yaptığı açıklamada, bu makinelerin AMD'nin Ryzen işlemcilerini içereceğini söyledi.


etiketler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir