Kakava şenlikleri nedeniyle turistler Edirne'ye akın ediyor

Baharın gelişini simgeleyen Hıdırellez, Roman kültüründe Kakava olarak kutlanmaktadır.

Hızır ve İlyas peygamberlerin yeryüzünde buluştuğu anın, Hz. bahar ve yenilenme töreni.

Kakava'ya özel turlar düzenlenirken turla gelmeyenler kendi araçlarıyla ilçeye akın ediyor.

Kakava'nın yarattığı hareketlilik, başta ciğerciler, pastacılar ve otelciler olmak üzere şehrin tüccarlarını mutlu ediyor.


Etkinlikler yılın geneline yayılmalı

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Sezai Irmak, UNESCO'nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası listesinde yer alan Kakava'nın yüzyıllardır kutlandığını söyledi.

Kutlamalar öncesinde Vali Yunus Sezer başkanlığında yapılan toplantıda ciddi tedbirlerin alındığını belirten Irmak, şöyle konuştu: “Otopark ve Kakava gidiş-dönüş güzergahları konusunda ciddi tedbirler alındı. Kakava'ya ülkenin her yerinden geniş bir katılım olacak.”

Irmak, yıla yayılacak etkinlikler kapsamında hem Kakava mücadelesinin hem de tarihi Yağlı Kırkpınar mücadelesinin Sarayiçi dışında bir alanda kutlanması gerektiğini söyledi.


“Edirne önemli bir destinasyon”

Edirne Türkiye Otelciler Birliği temsilcisi Gökhan Balta da Kakava döneminde şehrin Türkiye'nin her yerinden ziyaretçi aldığını söyledi.

Kutlamalar nedeniyle Edirne'de şenlik havası yaşanacağını anlatan Balta, şöyle konuştu:

“Kakava Festivali ile çok güzel bir hafta geçireceğiz. Her yıl olduğu gibi Kakava'da da başarılı bir organizasyon gerçekleştiriyoruz. Otellerimizde rezervasyonlar devam ediyor. Edirne tur şirketleri için önemli bir destinasyon haline geldi ve daha iyi bir yer haline gelecektir. Edirne Sadece Kakava değil aynı zamanda Osmanlıdır.” “Türkiye'nin başkenti olmuş bir şehir olması nedeniyle tarihi, turistik ve gastronomik noktalarıyla dikkat çekiyor.”

Balta, Kakava rezervleriyle şehrin 7 bin yatak kapasitesinin yüzde 80 doluluğa ulaştığını söyledi.


“Misafirlerimizi sabırsızlıkla bekliyoruz”

Otel müdürü Kemal Kılıç, yoğun talep gören Kakava'nın kentte parti havası yarattığına dikkat çekti.

Kakava'nın kente büyük katkı sağladığını belirten Kılıç, şöyle konuştu: “Gördüğümüz kadarıyla otellerin doluluk oranı yüzde 80'i aştı. Kentte üretilen geleneksel lezzetler olan Kavala bisküvisi ve badem ezmesinin üretimi de devam ediyor. Hediyelik miso sabunu üretimi de hızlandı ve arttı. Tur firmaları da heyecanla bekliyoruz” diye konuştu. Geniş katılımlı bir festival bekliyoruz” dedi.


“Edirne'ye gelin ciğerimi yiyin”

Kızartma ciğer ustası Uğurcan İmrak, kentteki ciğer restoranlarının da Kakava için hazırlık yaptığını söyledi.

Kentte tam bir tatil havasının yaşandığını anlatan İmrak, şöyle konuştu: “Kakava, Edirne'nin özel ve önemli günlerinden biri. Tava ciğer üreticileri olarak bu günlerde ciğer kapasitemizi artırıyoruz. Yakın zamanda kaybettiğimiz ve bu şehre büyük katkı sağlayan Kakava'daki misafirler, İyi Tanıtma ve Pan Karaciğer Kalite Kontrol Derneği Başkanı Bahri Dinar'ın ifadesiyle, “Edirne'ye gelin, ciğerimi yiyin” diyoruz.


Kutlamalar 4 Mayıs'ta başlıyor

Edirne Belediyesi'nin düzenlediği kutlamalar, 4 Mayıs Cumartesi günü Tunca nehri kıyısındaki Sarayiçi'nde çeşitli konserlerle başlayacak.

Etkinlikler, 5 Mayıs Pazar günü saat 10.00'da başlayacak konser ve gösterilerin ardından saat 15.00'te Sarayiçi'nde Kakava ateşinin yakılmasıyla devam edecek.

Program kapsamında binlerce turist, 6 Mayıs Pazartesi günü şafak sökmeden Tunca Nehri kıyısında Roman ayinine tanıklık etme dileklerini iletecek. Tunca'da sağlık nedeniyle yüzlerini yıkayan Roman gençler, havanın uygun olması halinde nehre girecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir