ETSO Başkanı Sezai Irmak, Oda hizmet binasında sektör temsilcileriyle yaptığı toplantıda, Edirne’nin Osmanlı döneminden bu yana önemli bir peynir üretim merkezi olduğunu söyledi.
Kentte kaliteli ve lezzetli peynir üretildiğini anlatan Irmak, şöyle konuştu: “Yüzyıllardır devam eden geleneksel peynir yapım teknikleri ve mikro iklim, meralar, çayırlar ve endemik bitkiler sonucunda oluşan peynirimiz. İlimizin kendi coğrafyası gereği sütün bileşimini etkilediğini, bölgenin kültürel mirasını oluşturduğunu belirten Peynirimiz, “Bölgeye özgüdür ve peynirin ulusal itibarını güçlendirmektedir” dedi.
“Ön inceleme olumlu sonuçlandı ve kayıtlara geçti.”
Edirne Beyaz Peynirinin ETSO’nun girişimleriyle 2007 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işaret tescili aldığını anlatan Irmak, AB’ye tescil başvurusu yapmadan önce mevcut tescille ilgili bazı eksiklikleri giderdiğini söyledi.
Edirne beyaz peynirinin bilinirliğini artırmak için çalıştıklarını belirten Irmak, şöyle konuştu:
“Bölgesel ve ulusal öneme sahip coğrafi işaretli ürünümüzün Avrupa Birliği Komisyonu tarafından korunmasına yönelik titiz çalışmalarımız sonucunda talebimiz 26 Aralık’ta AB Komisyonu’na iletilmiş ve ön incelemesi yapılmıştır. Olumlu sonuçlanarak rekorlardaki yerini almayı hedefliyoruz. Amacımız Edirne beyaz peynirinin dünya çapında bilinirliğini artırmaktır.” Avrupa Komisyonu’na tescilini sağlamak, peynirimizin marka değerini artırmak, korumak ve pazarını genişletmek. ulusal ve uluslararası sahneye katılım”.
Irmak, başvuru sürecinde desteklerinden dolayı peynir üreticileri ve coğrafi işaret danışmanı Huriye Özener’e teşekkürlerini iletti.
Toplantıya katılanlara Edirne beyaz peyniri ikram edildi.