Fethullah Gülen öldü | Euronews

Türkiye’nin 15 Temmuz darbe girişiminin faili olmakla suçladığı Fethullah Gülen’in hayatını kaybettiği açıklandı.

REKLAM

Ankara’nın 2016’daki başarısız darbe girişiminden sorumlu tuttuğu Fethullah Gülen’in, ikamet ettiği Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 83 yaşında hayatını kaybettiği açıklandı.

Aralarında Gülen’in torunlarının da bulunduğu Gülen örgütüne bağlı hesaplar, Gülen’in kalp-damar hastalığından öldüğünü belirten paylaşımlar yaptı.

Kuruluşun Herkul.org’da yayınlanan açıklamasında, “Değerli arkadaşlar, hocamız bir süredir yattığı hastanede 20 Ekim 2024 günü saat 21.20’de ruhunun ufkuna doğru yürüdü. Doktorları taburcu edecek. Önümüzdeki birkaç saat içinde hastane sürecine ilişkin bir açıklama yapılacak.” Ben aldım.

Fetullah Gülen kimdir?

Fetullah Gülen, 27 Nisan 1941’de Erzurum’un Pasinler semtinde doğmuş bir vaiz ve imamdır.

1999 yılından beri ABD’de yaşayan Gülen’in liderliğini yaptığı örgüt, Türkiye’de “Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY)” olarak tanımlanıyor.

Kurulduğu günden bu yana çok sayıda şeffaflık eleştirisine konu olan Gülen yapılanması, Türk hükümeti içinde “paralel bir yapı” oluşturmak, sınav sorularını çalmak ve yapıyı sert bir şekilde eleştirmekle suçlanıyor. Dr. Ergenekon, Balyoz, Poyrazköy gibi “komplo davaları” örgütü Necip Hablemitoğlu’nun öldürülmesi ve Yarbay Ali Tatar’ın intiharına neden olan askeri casusluk, terör örgütünün örgütü Hrant Dink’in öldürülmesiyle suçlanıyor. 15 Temmuz 2016 darbe girişimi ve daha birçok suç eylemi.

Grubun lideri Gülen ise tüm bu suçlamaları reddediyor. Ancak Nurettin Veren’den Gülen’in yeğeni Ebuseleme Gülen’e kadar pek çok itirafçı yapıyı eleştiriyor ve bu suçlamalarda doğruluk payı olduğunu söylüyor.

Yapılanmaya ilişkin ilk dava 1999 yılında açıldı. Savcı, hazırladığı iddianamede, üyelerin ve yapının lideri olan Gülen’in “anayasal sistemi değiştirme amacı güden yasa dışı örgüt oluşturduğu” gerekçesiyle hapis cezası istemiyle dava açmıştı. İslami esaslara dayalı bir devlet kurmak ve bu amaçla faaliyetlerde bulunmak.”

İktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) ile Gülen yapılanması arasındaki ilişkilerin 2013 yılında kötüleşmesi ve özellikle 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrasında yapıya karşı açılan davalarda çok sayıda kişi hapse atıldı.

Fethullah Gülen Örgütü’ne yakınlığıyla bilinen milyarder iş adamlarının bir kısmı cezaevine girmezken, OHAL döneminde de alt düzey mensupları cezaevine atılmış ve KHK ile işten atılmışlardı. eleştirdi.

Konuya ilişkin eski AK Parti Milletvekili Şamil Tayyar, “FETÖ borsası”nın bulunduğunu ve yeterince rüşvet veren iş adamlarının cezaevine girmediğini söyledi.

Tayyar, “Milyonlarca dolar kazanılıyor. Ben de onu söylüyorum. Evet, itirafçı adı altında iş adamlarını serbest bırakıyorlar. Bu Türkiye’nin birçok yerinde oluyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir